Sokolar i lovac Stjepan Alaber Šeki slaveći Rokovo na stari način uz svirače i veselu pjesmu ugostio prijatelje i rodbinu

Autor: Jelenko Topić

Malo je sela koje na starinski način, onako tradicionalno slavi svoga zaštitnika kao što je to slučaj u Zagrađu. Uz taj blagdan ovdašnje obitelji na najbolji način pokazuju kako se čuva i njeguje tradicija vezana uz crkvene godove u nekadašnjoj Slavoniji.

Jedna od takvih obitelji su i Alaberi gdje domaćin Stjepan popularno zvani Šeki sa svojom majkom i rodbinom svake godine slavi Rokovo ugošćujući u svome dvorištu desetke prijatelja i rođaka ne samo iz ovog kraja već i iz Slavonskog Broda, Požege Nove Kapele i drugih mjesta.

Naravno, domaćini pokazuju svoju široku dušu i bogatstvo slavonske trpeze pripremajući brojne domaće specijalitete. Nenad Trčka, lovac Lovačkog društva „Vražjak“ iz Sesveta, gdje je član i domaćin Stjepan Alaber, pripremio je lovački čobanac spravljen mahom od mesa divljači. Domaćin je ispekao domaće prase  na ražnju i dok su gosti to jeli na ražnju se okretalo  janje uz koje je bio poznati meštar za jela uz otvorenu vatru Ivan Kereković, vlasnik turističkog obiteljskog gospodarstva u Živikama kraj Lužana gdje ugošćava turiste iz zemlje i svijeta!

Domaćin Šeki je čovjek široka srca što pokazuje na svakom koraku posebice među lovcima i sviračima. Za ovu prigodu već nekoliko godina dolaze mu vrsni svirači ovog kraja otac i sin Željko i Mario Ivanović iz Golobrdaca koji sviraju harmoniku i klavijature, zatim bubnjar Miro Košijar iz Ruševa i pjevač Milenko Teodorović Tedo. Oni su uveseljavajji goste izvrsnim izvedbama brojnih narodnih i slavonskih pjesama. Ta družina su Šekijevi prijatelji jer se i on bavi pjevanjem, a prije desetak godina snimio je album sa vlastitim pjesmama koji je dobro prihvaćen u ovome kraju.

Na naše traženje Šeki nam je pokazao sokole koje ima u svome dvorištu. On se sokolarstvom bavi više od pet godina položivši odgovarajući ispit, pokazao je dio vještina koje uvježbao radi taj grabežljivac vrlo poslušan na Šekijeve riječi, a Šeki je nastupao na izložbama i sokolarskim priredbama tako da će se o njemu i njegovim ljubimcima čuti još mnogo toga.

Bila je to ugodna večer u Zagrađu koja se samo poželjeti može. Dakako do Rokova 2020. godine!

Foto: D. Krstanović [FGAL id=259671]

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: