Sokak bez imena…..

Autor: D.K.

POŽEGA – Kada padne kiša ovdje se pojave jaruge i blato, a kada ‘padne’ sunce ovdje u sokaku bez svoga imena caruje prašina. To je nagrada tvrtkama koje se ovdje nalaze, koje zapošljavaju, plaćaju poreze, doprinose, komunalije i sve drugo… Sada gotovo sva sela imaju asfalt, ali ovaj put u raj u Industrijskoj ulici, odvojak, nema asfalt.

Nema taj odvojak niti uređeni prostor za Poduzetničku zonu. Izgleda da je Požega jedini grad koji nema Poduzetničku zonu, a to je jedina slamka spasa za zapošljavanje i liječenje velikoga trenda odlaska mladih u druge zemlje. Školujemo mlade u osnovnim i srednjim školama, te na fakultetu, a zatim oni kao gotovi ljudi, radnici odlaze u EU gdje se brzo snalaze, jer su informatički pismeni, poznaju jezike i dijele istu vjeru i svjetonazore i poželjna su ‘roba’ za strane firme.

Poduzetnička klima i točno precizirani uvjeti privlače investitore koji kao pčele namirišu mirisni pelud, tj. uvjete za dobar posao i zaradu. Neće oni doći na zapuštenu zemlju i sve plaćati, ako mogu birati gradove koji to već imaju i nude. Ne može se ništa dobiti, ako se ništa ne daje.

Zašto je IBM došao baš u Hrvatsku? To je školski primjer za sve koji ne znaju kako se to radi. Daješ ustupke na određeno vrijeme, a dobiješ proizvodnju, radna mjesta, pamet, iskustvo i veliku korist.

Prije nekoliko godina jedna je tvrtka htjela preseliti proizvodnju u Požegu, ali je završila u Novoj Gradiški. Zašto? Pogodite i sami. Ta tvrtka uredno posluje, proizvodi i zapošljava i puni gradski proračun.

Priča se da će se na lokaciji pored ovoga puta u raj sagraditi objekti za reciklažu otpada. I to samo deset metara od Orljave! Tako će ponovo tvrtke koje se tu nalaze dobiti ‘nagradu’, jer se zna što se događa kada se reciklira otpad.

Gospodarstvo, poljoprivreda i odlazak mladih u svijet su glavne teme ovih izbora, a mi možemo slušati samo lijepa obećanja i vjerovati u njih…

 

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek