Još jedna edukacijska radionica o prehrani i zdravlju: Smoothi  ne smije biti način ishrane (FOTO)

Autor: D.K.

POŽEGA – Smoothi je usitnjavanje sirovog povrća, voća i lisne mase miksanjem i njegova konzumacija o čemu je bilo riječi na Edukacijskoj radionici o prehrani zdravlju. O tome su govorili nutricionisti Andrea Drkulec, Blanka Berger i Anđelko Ledić.

Andrea Drkulec, nutricionistica

Sirovo povrće i voće i druge namirnice su zdrave i potrebne, ali ljudska prehrana se ne može sastojati samo od biljne hrane. Na ovaj ćemo način u organizam unijeti veće količine celuloznih vlakana, kalija, željeza i natrija, te vitamine C, A I B. Ovdje ne treba zaboraviti da na ovaj način preskačemo proces žvakanja hrane koji je izuzetno važan za zdravu prehranu. Naime, već u ustima pri žvakanju hrane, izlučuju se enzimi koji pomažu razgradnju ugljikohidrata. No, još je važnije da žvakanjem šaljemo signal želudcu da se pripremi za probavu hrane.

Osim toga moramo znati da se i sve namirnice ne bi trebale jesti sirove jer takve oslobađaju  prirodne otrovne tvari koje posjeduju. Neke namirnici, kao špinat, vlasac, list cikle, blitva i peršin sadrže oksalnu kiselinu koja može biti iritantna za probavni trakt. Također blokira apsorbciju kalija i željeza i tako pomaže stvaranje bubrežnih kamenaca. Oksalna kiselina se potpuno eliminira kuhanjem.

Sirove namirnice su vrlo zdrave i treba ih jesti uz svaki obrok. Prvenstveno zbog tvari koje djeluju kao antioksidansi. To znači da nas štite od bolesti I preranog starenja, štite nas od upala. One smanjuju kiselost tijela  i tako čiste i tako čiste tijelo i probavni sistem.

Smoothi je koristan i može biti jedan dnevni obrok, ali ne osnovni  način ishrane. Recimo da je organizator  radionice  požeška tvrtka Grbić.

/Foto: D.Mirković /

Više iz kategorije