Smolčić: Oni koji potpišu ugovor o zakupu Baške nemaju što tražiti na lokalnim izborima

Autor: D.K.

POŽEGA – Nije trebalo dugo čekati reakciju predsjednika Gradskog vijeća grada Požege Nine Smolčića na raspisani Javni natječaj za davanje u zakup odmarališta u Baškoj za kojeg je i u prijašnjem sazivu Gradskog vijeća Smolčić bio zagovornik da to odmaralište treba biti u rukama grada Požege, a nikako da tim objektom upravlja netko drugi. O temi “Baška” održana je tiskovna konferencija na kojoj je uz Smolčića bio nazočan i gradski vijećnik Kazimir Balog.

Nino Smolčić, predsjednik Gradskog vijeća Požege

-Sadržaj ove tiskovne konferencije može se svesti pod zajednički nazivnik, a to je da kao predsjednik Gradskog vijeća sazivam tematsku sjednicu Gradskog vijeća sa zaključkom da se odmaralište u Baškoj vrati Požežanima. Grad Požega je po prijedlogu gradonačelnika Neferovića 24.prosinca objavio i raspisao Javni natječaj za davanje u zakup odmarališta u Baškoj na deset godina. Mi smo u nekakvim zajedničkim razgovorima razgovarali da se upravljanje odmaralištem treba vratiti pod grad Požegu te da se svaka daljnja inicijativa i ideja o davanju u zakup treba odbaciti. Prijenos upravljanja, zakup ili tiha privatizacija bio je model SDP-ove vlasti na čelu s bivšim gradonačelnikom Zdravkom Ronkom kada je 2011. godine odmaralište dano u zakup na pet godina, a taj ugovor ističe u svibnju 2016. godine. Tada sam kao vijećnik glasovao protiv toga. Javnost je tada taj ugovor okarakterizirala negativno. Ne mogu vjerovat da sadašnji gradonačelnik nakon pet godina jedne loše odluke bivšeg gradonačelnika želi ući u “istu ulicu s istim smjerom” tj. donijeti jednu lošu odluku – rekao je Nino Smolčić i dodao ako tadašnja vlast, 2011. godine, nije imala resurse i znanje upravljati tim odmaralištem da osobno smatra da ti resursi danas postoje.

Smolčić je, kako je isticao, s namjerom govorio i naglašavao “Požeško odmaralište” jer to odmaralište o kojem govori godinama nije požeško.

-Tamo možete vidjeti najviše turista i tablica po automobilima od turista iz cijele Europe. Ne treba zaboraviti niti činjenicu da to odmaralište više nije niti dječje – dodao je Smolčić.

Za odluku o raspisivanju natječaja za Bašku Smolčić je, kako je rekao, kao predsjednik Gradskog vijeća saznao 22.prosinca nakon sastanka Povjerenstva za zakup poslovnih prostora.

-Smatram da ako postoje ljudi koji zajednički donose odluke, kako ja osobno tako i vijećnik Balog i neki drugi vijećnici, za tu smo odluku trebali saznati ranije – dodaje Smolčić ističući i ponavljajući da nakon pet godina donijeti lošu odluku po iskustvo koje se ima praktički je nešto tim gore. – Gradonačelnik je povukao potez i time pokazao svoju namjeru, a sada je vrijeme na moj potez da sazovem 2. tematsku sjednicu sa isključivom temom, a to je odmaralište u Baškoj kako bi vijećnici i predstavnici građana rekli ono što imaju, a očekujem da i oni dođu sa svojim prijedlozima i zaključcima – rekao je Smolčić.

Tematska sjednica Gradskog vijeća, kako je rečeno na tiskovnoj konferenciji, održati će se u najkraćem roku predviđeno Poslovnikom, a to je prije isteka natječaja, koji ističe 8.siječnja 2016. godine.

-Ono što mi smatramo kroz taj zaključak i ono što ćemo dati kao prijedlog i zadatak gradskoj upravi da se to odmaralište ne stavi samo u funkciju kroz ljetnu sezonu već da se tokom cijele godine stavi na raspolaganje svoj djeci, umirovljenicima i sportskim djelatnicima i da se naprave kategorije s posebnim potrebama i naravno da se stavi u komercijalne svrhe. Podsjećam ovaj puta da su djeca četvrtih razreda obvezna pohađati školu u prirodi. Djeca iz Požege idu u Split i neke druge gradove, ne koriste ovo odmaralište, a u prosjeku je oko 250 djece. Zanima me kako će za prijedloge zaključka glasovati vijećnici SDP-a jer su oni bili prije pet godina za takav oblik tihe privatizacije, a zanima me i kako će glasovati HDZ jer je prije pet godina bio protiv. Gospodin Balog i ja jasno dajemo kroz ovaj prijedlog zaključka na znanje kako ćemo glasovati. Ovaj puta jasno želim poručiti javnosti da ukoliko Gradsko vijeće usvoji zaključak da se nastavi sa zakupom na deset godina ovog prostora ili pet godina imamo resurse, energiju i sredstva da pozovemo građane na referendum sa jasnim pitanjem za ili protiv zakupa Baške – zaključio je Smolčić dodajući kako je uvjeren da oni koji potpišu ugovor o zakupu o davanju odmarališta u Baški nemaju što tražiti na narednim lokalnim izborima, a da gradonačelnik može poništiti natječaj u svakom trenutku što ne bi bilo to prvi puta.

Kazimir Balog, gradski vijećnik

Na tiskovnoj konferenciji vijećnik Kazimir Balog je istakao kako oni već, ako nezavisni vijećnici duže vremena zagovaraju inicijativu da se osnuje tvrtka koja bi se u jednom obliku bavila jednim oblikom ugostiteljstva.

-I kad zaživi projekt Požeške kuće Turistička zajednica neće moći na taj način upravljati jer je Zakon o ugostiteljstvu jasan, morati će se osnovati tvrtka. Imamo niz objekata uz sportske terene i objekte koji su doslovce ne definirani. Zatvoreni su, daju se u nekakve najmove, a neki su najmovi čak i vrlo sumnjivi – istakao je Balog dodajući kako bi se svi gradski objekti mogli objediniti u jednu tvrtku te da vjeruje da u Požegi ima kvalitetna osoba koja bi se mogla baviti takvim poslom.

Na okolnosti oko sazivanja tematske sjednice Gradskog vijeća i iznesene primjedbe oko davanja u zakup odmarališta u Baškoj zatražili smo komentar gradonačelnika Vedrana Neferovića kojeć ćemo objaviti po primitku istog.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot