Smanjuje se broj vijećnika u gradskim i općinskim vijećima, te Županijskoj skupštini, a ograničavaju se i njihove naknade

Autor: D.K.

Izmjenama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi koji je stupio na snagu zadnjih dana protekle 2020. godine smanjuje se broj članova predstavničkog tijela – vijećnika koji će biti birani na predstojećim lokalnim izborima. Uz smanjenje broja vijećnika istim izmjenama ograničene su i isplate naknada za vijećnike, predsjednika i zamjenike predsjednika gradskih i općinskih vijeća, te Županijske skupštine. Navedenim izmjenama Zakona ukidaju se i u gotovo svim općinama i gradovima ispod deset tisuća stanovnika po jedna funkcija zamjenika načelnika općine ili gradonačelnika, ali i jedno zamjeničko mjesto župana Požeško-slavonske županije.

Po odredbama toga zakona broj vijećnika u Županijskoj skupštini Požeško-slavonske županije se smanjuje za šest pa će umjesto dosadašnjih 37 na svibanjskim izborima biti izabran 31 vijećnik. Broj vijećnika biti će manji i u gradu Kutjevu, gradu Lipiku i općini Velika, umjesto dosadašnjih 15 biti će birano njih 13. Manji broj vijećnika biti će biran i u gradu Pleternici, njih 15, a u sadašnjem sazivu ih je 17. Tri vijećnika manje biti će birana i u gradu Pakracu, a jedan manje u općini Brestovac.

Isti broj vijećnika (13) ostaje u općinama Čaglin, Jakšić i Kaptol, te u gradu Požega (21), te će biti izabrani na predstojećim izborima.

Hoće li smanjenje broja biranih vijećnika imati određeni financijski efekt i manji izdatak za jedinice lokalnih samouprava kao i njihov bolji učinak u radu ostaje nam za vidjeti.  

Foto: Arhiva, pozega.eu

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek