Službenice u općini Čaglin trebaju odgovarati zbog uskraćivanja informacija!

Autor: D.K.

verica i marina čaglinČAGLIN – Dobiti tražene, točne i na vrijeme informacije od općinskih službenica u Čaglinu slobodno se može reći da je prava lutrija. Daleko je lakše kao takve dobiti od bilo kojeg ministarstva, državne agencije, drugih gradova i općina, institucija i ustanova. S pravom se treba pitati krije li se nešto iza uskraćivanja i davanja nepotpunih informacija medijima što je u obvezi svih tijela javne vlasti, pa tako i općine Čaglin.

Za očekivati je da će se nešto promijeniti dolaskom nove garniture vlasi u općini Čaglin, a kako neslužbeno doznajemo da je novoizabrani načelnik općine Dalibor Bardač sa svojim zamjenikom Tomislavom Brišom jučer preuzeo dužnost od povjerenice Vlade RH.

Kada govorimo o uskraćivanju davanja informacija navest ćemo zadnji primjer i traženu informaciju koju smo dobili nepotpunu, može se reći i dijelom netočnu, bez priložene a tražene dokumentacije.

Zašto nismo dobili preslike traženih računa za intelektualne usluge?   

Od općine Čaglin zatražili smo 24.veljače informaciju koja se odnosi na troškove intelektualnih usluga za što 11.ožujka dobivamo nepotpun odgovor odnosno ne dobivamo preslike računa o intelektualnim uslugama što je ono najbitnije.

Odgovor na traženu informaciju od službenice za informiranje u općini Čaglin Verice Brblić prenosimo u cijelosti:

sukladno Vašem  upitu od 24.veljače 2015.godine koji sam zaprimila 25. veljače 2015.godine, požurnice  od 25.02.2015., požurnice 26.02.2015. i požurnice 09.03.2015.godine  dostavljamo traženu informaciju.

Intelektualne usluge sastoje se od dvije pozicije u proračunu od kojih se na jednu knjiže  troškovi raznih intelektualnih usluga kao što su npr: provizija za otkup stanova –fakture Tekija d.o.o. Požega sada  Komunalac Požega, troškovi naplate 5% prihoda –Min.financija, troškovi slanja e-mailom  izvješća  za  naknade zakupa poljoprivrednog zemljišta, naknada legalizacija  , te mjesečna finina izvješća, razne kamate, naknade za usluge prometa na cestovna vozila, izrada i održavanje internet stranice ukupno 49 stavki a iznose 15.787,52 kune. 

Druga pozicija intelektualnih usluga odnosi se na projektiranje i izradu oglasnih panoa za mjesne odbore 5 komada  u ukupnom iznosu 10.000,00 kuna projektna dokumentacija za nadzor i istraživanje  -video nadzor na dvorani  u iznosu 19.968,75 kn, ispitivanje hidrantske mreže  u iznosu 687,50 kn, izrada procjene i ispitivanje elektroinstalacija u iznosu 3.125,00 kn, izrada izvedenog projekta za građevinu vatrogasnog doma u Čaglinu u iznosu 30.609,38 kn, izrada procjene ugroženosti  u iznosu 11.250,00 kn, nadzor nad provedenom deratizacijom  u iznosu 2.915,66 kn, stručni nadzor nad programom Povećanja energetske učinkovitosti u iznosu 5.000,00 kn, izrada  dijela projektne  dokumentacije za projekt “Tehnologijsko-inovacijski ruralni inkubator Čaglin za potporu malim poljoprivrednim gospodarstvima , ekološkoj poljoprivredi i socijalnom poduzetništvu” u iznosu 17.500,00 kn, idejno rješenje i izrada namještaja, panja i držača za cvijeće  u iznosu 37.650,00 kn i izrada projektne dokumentacije i provedba upravnog postupka za izgradnju građevina kompleksa Poljoprivrednog inkubatora Čaglin u iznosu 72.000,00 kuna, što ukupno iznosi 210.706,29 kn.

Odmah po dobivanju nepotpunog odgovora, istog dana 11.ožujka upućujem ponovljeni zahtjev za dopunom traženog što do danas ne dobivamo a odnosi se na dostavu preslika računa kako bi se moglo vidjeti na čega je utrošeno preko 210 tisuća kuna.

Kada se zbroje sve navedene stavke koje je službenica za informiranje navela i usporede sa naznačenim iznosom vidljivo je da se radi o još većem iznosu koji je plaćen za intelektualne usluge. Da li je to namjera ili ne nije na nama da to prosuđujemo a da se nešto iza toga krije činjenice o tome sve govore. Da li se kao svi takvi troškovi mogu knjižiti na konto intelektualnih usluga to ostaje da zaključe neke druge nadležne institucije jer se i tu pojavljuju određene sumnje u takvu ispravnost.

Kako bi ostvarili pravo na dobivanje informacija pomoć smo zatražili od nadležnih institucija pa očekujemo da ćemo da onoga traženog doći i izvijestiti javnost o svim činjenicama. Očekujemo i od novog načelnika Dalibora Bardača i njegovog zamjenika Tomislava Briša da će svojim autoritetom nešto poduzeti po tom pitanju kako bi dobili preslike traženih računa koji su zbog nepoznatih razloga prema svemu sudeći “velika tajna”.

Sličnih primjera o tajnovitosti rada općine Čglin imamo još misleći na uskraćivanje traženih informacija o kojima ćemo također i u narednom periodu pisati.

 

Više iz kategorije