“Slovaci Slovacima u Rajsavcu”: Održavanjem tradicionalne manifestacije jačaju povezanost s matičnom domovinom

Autor: DK

Tradicionalnu folklornu manifestaciju “Slovaci Slovacima” jedanaestu godinu za redom organizirala je Matica Slovačka „Kukučin Kuntarić“ iz Jakšića u Rajsavcu. Cilj manifestacije je sačuvati običaje i povezanost s matičnom domovinom ali i svim sunarodnjacima koji žive izvan nje.

Pokrovitelji manifestacije su kao i prijašnjih godina, Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske, Ured iseljenih Slovaka Republike Slovačke, Požeško-slavonska županija, Općina Jakšić i dr.

Na ovogodišnjoj manifestaciji uz domaćina, Maticu Slovačku Jakšić i članove HKUD-a Slavonija, nastupili su Češke besede iz Bjeliševca i Kaptola, članovi KUD-a „Ivan Goran Kovačić“ iz Velike, čuvari baštine iz KUD-a „Nikola Šubić Zrinski“ Petrijevci te članovi Ukrajinskog kulturno prosvjetnog društva „Taras Ševčenko“ iz Kaniže.

-Ponosan sam na tradiciju i prvih 11 godina društva i siguran kako je riječ o priči koja će potrajati, jer uz stotinjak aktivnih članova, brinu za to i nove, mlade generacije, koje, uz narodne običaje iz domovine svojih predaka, vrijedno uče i slovački jezik – rekao je Pavel Treger, predsjednik Matice Slovačke Jakšić pozdravljajući drage goste i prijatelje koji su obogatili ovu manifestaciju.

Sudionike folklorne manifestacije „Slovaci Slovacima“ u ime Požeško slavonske županije pozdravio je zamjenik župana Vedran Neferović, a manifestaciju je, pozdravljajući bogatstvo i nacionalnu raznolikost, otvorio načelnik Općine Jakšić Ivica Kovačević.

U sklopu priredbe „Slovaci Slovacima“ po sedmi puta održana je i kolonija slikara i kipara.

Foto: D. Mirković

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: