Slikom i riječju – “Tko je Antun Kanižlić”

Autor: BST

Mnogim starijim Požežanima neće biti teško odgovoriti na pitanje „Tko je Antun Kanižlić“. Ali, mlađima hoće. Da ne bude tako, odgovore će naći u zanimljivoj maloj i lijepo ilustriranoj  knjizi s istim naslovom „Tko je bio Anun Kanižlić“, u nakladi Grada Požege, autorica s. Slavke Vrbanić i Valentine Mirković iz požeške osnovne škole koja nosi Kanižlićevo ime, uz u ilustracije slikara Dragana Matičevića, nekada i učenika ove škole. Simboličan je početak knjige s porukom  iz „Svete Rožalije“- „Putuj, knjigo moja…“ Svima koji vole Požegu ili će je zavoljeti“.

Antun Kanižlić jedna je u nizu povijesnih osoba kojima se Požega dići i rado ponosi kad je nazivaju „Slavonska Atena“. Kanižlić je hrvatski pjesnik (Požega, između 5. i 9. XI. 1699 – Požega, 24. VIII. 1777), koji se školovao u isusovačkoj gimnaziji u Požegi, Zagrebu, studirao teologiju u Grazu i u Trnavi, a do smrti živio u Požegi. Autor je više nabožnih, vjersko-poučnih djela, objavio je pet knjiga vjerskoga, moralno-prosvjetiteljskoga značaja, a „Sveta Rožalija“, jedino je opsežnije Kanižlićevo pjesničko djelo.

No, tek izašla iz tiska knjiga s pitanjem tko je bio taj arhaični Antun Kanižlić, pristupa mu na suvremen, prilagođen i nadasve kompleksan način, sa željom da obuhvaćajući sve njegove osobine, knjiga bude početak šireg razmišljanja o životu. A čitateljima ostavlja mogućnost, da si ovisno o dobi i vlastitom znanju objasni kako je Kanižlić krenuo poput Božjeg putnika, kako je težio i pomogao napretku svojeg zavičaja. Kako to u pogovoru knjige kaže ravnateljica škole Marija Samardžija, „Priča naših autorica temelji se na timskom  i istraživačkom radu učenika kao logičnoj bazi koja obilježava rad naše skole. Njihov uradak postao je nešto više od slikovnice; knjiga koja može biti dobra osnova za daljnja istraživanja učenicima ili inspiracija odraslima za čitanje ovog pisca. Njenom vizualnom identitetu doporinijele su lijepe ilustracije našeg nekadašnjeg učenika koji je surađivao s velikim umijećem i entuzijazmom.“ Uz predstavljanje knjige u Gradskom kazalištu, pedstavljena je i izložba ilustracija Dragana Matičevića u predvorju kazališne dvorane.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88