Slavonskog čovjeka bećarac prati od siječnja do prosinca, kroz sve od rođenja do smrti

Autor: Požega.EU

Foto: Ivica Galovic/Pixell

Tekst : Vedran Balen/Večernji list

Ono po čemu je Pleternica najviše poznata je svetište Gospe od Suza. Riječ je o svetištu čija povijest seže još u vrijeme poslije Drugog svjetskog rata, u 1955. godinu, kada je započela svetkovina. Od tada svake godine pohodi je sve veći broj vjernika. Svetištem Gospe od Suza Pleternica je proglašena 2005. godine i drugo je takvo svetište u svijetu nakon Siracuse. Tijekom devet dana kolovoza, od 23. do 31., Pleternicu posjeti više od 100 tisuća hodočasnika, a najljepši i najsvečaniji trenutak je završnica, posljednji dan pobožnosti.

U posljednje vrijeme Pleternica je poznata po prvom i jedinom Trgu bećarca u svijetu. Kada ga gledate iz zraka, on sa svojim bojama i konturama izgleda kao slika slavonskih polja. Kao da gledate Slavoniju u malom. UNESCO je zaštitio bećarac kao nematerijalnu kulturnu baštinu čovječanstva, što je Pleterničanima bila okosnica za stvaranje turističke infrastrukture koja na inovativan način privlači turiste u njihov grad. Oni su odabrali bećarac. – U ovom trenutku u Pleternici se izvode radovi na uređenju muzeja bećarca koji postaje interpretacijski centar u kojemu će posjetitelji, kada dođu, doživjeti Slavoniju u punom smislu riječi. Doživjet će slavonsku gostoljubivost, veselje, dobrodušnost naših ljudi kroz temu bećarca kao napjeva, ali isto tako i kroz temu slavonskog života. U muzeju će turisti doznati tko su bili bećari, što su to bećaruše i otkriti suživot slavonskog čovjeka s bećarcem koji ga prati od rođenja do smrti, od početka do kraja godine, kroz sva godišnja doba – kaže gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić.

Osim muzeja bećarca, u Pleternici postoji i lani otvoreni mali interpretacijski centar Terra Panonica u kojem se kroz virtualne naočale, proširenu stvarnost, uspostavljene šetnice i radionice prezentira i upoznaje prirodna baština Požeško-slavonske županije. Naravno, naglasak je najviše na djeci, odnosno učenicima osnovnih i srednjih škola, vrtićancima i predškolcima, ali posjet interpretacijskom centru osmišljen je za sve dobne skupine. Jedna od nezaobilaznih točaka u Pleternici je Hrvatska knjižnica i čitaonica, hram pisane riječi te čuvar tradicije i kulture u ovom grada. Uspostavljena je 1907., a preseljena u novu zgradu 2014. godine. Posebna je po tome što je njezina oprema rađena tematski, tako da kada dođete u pleterničku knjižnicu, na jednom mjestu možete vidjeti sve poznate i znamenite Pleterničane i saznati sve o pleterničkoj povijesti. Od kulturno-povijesne baštine vrijedi izdvojiti stari podrum Klikun, Kuriju Kušević u Kuzmici, Viškovački grad i druge građevine.

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/lifestyle/slavonskog-covjeka-becarac-prati-od-sijecnja-do-prosinca-kroz-sve-od-rodenja-do-smrti-1486205 – www.vecernji.hr

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88