Slavonsko kolinje kod Madajevih u Rajsavcu na tradicijski način: “Naši stari su nam u nasljeđe ovo ostavili koji običaj moramo njegovati” /FOTOGALERIJA/

Autor: D.M.

Po ne znamo koji put Rajsavčani su dokazali da drže do starih običaja koje čuvaju od zaborava. Još uvijek im u ušima odzvanjaju riječi starijih generacija koje su mladima ostavili u nasljeđe tradiciju na njegovanje i čuvanje sugerirajući im da baš ne prihvaćaju sve ono što nameću moderna vremena. Dok se danas velika većina okrenula kolinje obaviti na drugačiji način, u nekoj od klaonica ili kod nekih mesara koji to profesionalno rade na svojim gospodarstvima to nije slučaj kod obitelji Madaj iz Rajsavca.

Obitelj Ruže i Stjepana Madaja zvanog Žika svojim primjerom dokazuju čuvanje tradicije. U vlastitom svinjcu othranili su četiri bravca i krmaču koji su namijenjeni za kolinje. Tradicija kolinja je kod njih poseban događaj. Okuplja se rodbina, susjedi, prijatelji, a ne propušta ga niti Tomislav Romanik, obiteljski prijatelj Madajevih iz Njemačke. Posla je dosta, ali to nije problem za brojnu rabotu. Ekipa je uigrana. Muški obaraju, šure i pažunjaju i svinje. Polovice se trančiraju u manje komade, obrađuju se šunke i slanine. Sve će se to preko noći ocjediti i ohladiti.

Drugi dan počinje kako Rajsavčani kažu, fruštukom. Pije se kuhana rakija, jede se jetrica s bijelim lukom, reže se prošlogodišnji kulin i seka. Za stolom je veselo, prepričavaju se dogodovštine a nezaobilazna je i tema nogomet i uspjeh reprezentacije, te pandemija Covida-19.

Na dvorištu, pod otvorenim nebom, mesari imaju pune ruke posla. Treba nekoliko stotina kilograma mesa samljeti i izmiješati. Sve se mjeri vagom. S dva mesarska topa se nadijevaju kobasice, kulinove seke, kulini te krvavice. Žene opet rade oko crijeva, tope mast i peku čvarke. Najmlađa Stjepanova unuka Lucijana trčkara uokolo.

U kuhinji gazdarica Ruža i njena majka Anka Marjanović Raguž, vitalna starica od 92 godine starosti, razvijaju domaće rezance s jajima za juhu, ribaju hren, motaju sarmu. U svemu im pomažu kćerke Štefanija i Julijana dok su njihovi muževi Tomislav i Marko s mesarima. Mase je puno, ali sve će biti gotovo prije mraka koji već dolazi oko 16 sati, a snjim i niže temperature koje su dobre za prerađevine.

Za ručak se serviraju friške pečene kobasice i krvavica, ruskavi čvarci, pečene krmenadle. Tu je juha od kostiju i mesa, sarma. Zapjevalo se i uz odličnu graševinu koju je donio priša iz Radovanaca. Sada ništa drugo ne preostaje već čekati sušenje delicija i ocijeniti njihovu kvalitetu.

Foto: D. Mirković

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot