SLAVONSKI IZVIĐAČI NA LEŠTATU: Perem zube na potoku u blizini pitke vode

Autor: DK

KAMENSKI VUČJAK – Više od pet godina traje suradnja Odreda izviđača „Iovallios“ iz Valpova sa lovcima požeškog „Jelena“, a unazad nekoliko godina obnovom rada Odreda izviđača Požege i sa njima je uspostavljen suradnički odnos. Upravo na osnovu toga svakog ljeta uz lovački dom „Jelena“ na predjelu Leštat uz rječicu Brzaju izviđači oba odreda borave tamo više dana u prirodi organizirajući bivak za svoje članove. Tako je bilo i ove godine, a najprije su bili Valpovčani, te kasnije Požežani.

-Imali smo niz aktivnosti kao što su snalaženje, upoznavanje Parka prirode Papuk, orijentacija, izviđanje, prepoznavanje tragova divljači i slično, a te tragove otiskujemo u gipsu odnosi kućama kao uspomenu sa ovog bivka – kažu Valpovčani pohvalivši gostoprimstvo požeških lovaca, kao i uvjete života jer ovdje izviđači borave pod šatorima. Dvorište lovačkog doma postaje višednevni privremeni šatorski grad!

-Rado perem zube na ovom potoku Brzaja jer mi je to zanimljivo – rekla nam je malena Ivana iz Valpova iako joj je pitka voda koju su lovci „Jelena“ doveli u novoizgrađeni sanitarni čvor nadohvat ruke.

Čini se da su ljepote krajolika i bogatstvo prirode ključni za ovakve susrete, a ovdašnje prostore i sadržaje sve više prepoznaju ljubitelji prirode iz drugih županija i dijelova naše zemlje, ali i iz inozemstva.

 -Kroz ove godine imali smo i zajedničke aktivnosti kroz koje smo čistili i uredili bunare, te gorske izvore pod Papukom- kazao nam je predsjednik „Jelena“ Boris Janić.

 Izviđači su sami spravljali hranu u prirodi, upoznavali se sa sunčevim solsticijem, izborom terena i podizanjem šatora za sve vremenske uvjete, izradom sunčanog sata, pripremom materijala i paljenjem vatre, izradom šumskih skloništa, orijentacijom u prirodi, te signalizacijom pomoću zastavica, izradom suvenira i zidnih novina itd.

Požežani su također ljeti na Leštatu gdje provode redovne aktivnosti u prirodi, a najviše ih oduševljava ova lokacija i okolna priroda koji pružaju iznimne mogućnosti za provedbu brojnih izviđačkih sadržaja.

 

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: