Slavonija ostaje bez svoje strateške kulture – “krušarice”?

Autor: D.K.

(foto. Ilustracija)

KUTJEVO – Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske „Život“ uputila je predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću pismo u kojem skreću pozornost na izvršenje žetvenih radova pšenice koja zauzima mjesto strateške kulture – krušarice.

U pismu izražavaju veliku zabrinutost iz razloga jer je 2013. godine u Republici Hrvatskoj zasijano 165 tisuća hektara merkantilne pšenice, što je u odnosnu na 2012. godinu 20 tisuća hektara manje. U prilog ne ide niti situacija sa pšenicom niti ove godine. Klimatski uvjeti, kao što su pogodna jesen, ali i blaga mediteranska zima s malim količinama snijega 2013./2014. onemogućili su zimsko mirovanje uz što su bolesti pšenice rasle zajedno s porastom temperature.

-Bolest “hrđavosti” pšenice do sada nije zabilježena na ovim prostorima takvim intenzitetom kao što je to bilo u ovoj godini. Takvo stanje će se odraziti i na značajno smanjeni prinos u proizvodnji. Spomenuta bolest je nespremnima našla i struku, ali i same proizvođače pšenice – u svom pismu upozoravaju premijera iz Udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske.

Stanje je veoma zabrinjavajuće na što se treba odgovorno reagirati. Prije početka žetve očekivali su se prinosi 4 tone po hektaru što bi trebalo iznositi 660 tisuća tona na svim zasijanim površinama. Tek se početkom žetve u istočnoj Hrvatskoj pokazalo pravo stanje iz kojeg je razloga kao takvo postalo vrlo zabrinjavajuće. Mnoge domaće sorte pšenice pokazale su se neotpornima na bolest “hrđavosti” što je rezultiralo vrlo malim prinosima i znatno lošijom kakvoćom. Kao takva pšenica može završiti samo u stočnoj hrani i nikako ne može biti upotrijebljena za očekivanu namjenu, u mlinarsko-pekarskoj industriji.

– S pravom izražavamo veliku zabrinutost iz razloga jer Hrvatska neće imati dovoljno pšenice za vlastite potrebe. Sadašnjom predloženom otkupnom cijenom od 1,05 kn/kg standardne kakvoće, naši će proizvođači ostati u velikim dugovima što će se odraziti i na neizvjesnu budućnost u poljoprivredi, odnosno probleme oko jesenske sjetve – u pismu naglašava predsjednik Udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske Antun Laslo.

“Seljaci” mole predsjednika Vlade RH da pomogne u rješavanju dodatnog problema, troška prijema i skladištenja pšenice s kojim se susreću vlasnici OPG-a i obrta u poljoprivredi. U svom pismu predlažu mogućnost financiranja troškova prijema i skladištenja pšenice, koje se može izvesti iz dugogodišnjeg zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta kojeg vlasnici OPG-a i obrta redovno plaćaju.

Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske  je svojim inicijativama do sada ukazivala na moguću problematiku kod žetve pšenice o čemu je i izravno izvijestila Ministarstvo poljoprivrede na sastanku koji je bio održan 22.svibnja 2014. godine tražeći da se sa odredi model kojim će se izaći u susret “gorućoj” problematici. Za sada odgovora još nema!

Apel “seljaka” je upućen na više adresa, predsjedniku RH Ivi Josipoviću, predsjedniku i potpredsjednici Hrvatskog sabora Josipu i Dragici Zgrebec, ministru poljoprivrede Tihomiru Jakovini te  predsjednik Odbora za poljoprivredu u Hrvatskm saboru Franji Luciću, iz kojeg je razloga nadati se da će se žurno reagirati i nastojati u ovoj situaciji pomoći.

Više iz kategorije