Slavonija je danas ostala bogata samo po svom povijesnom i kulturnom naslijeđu i svojim prirodnim ljepotama

Autor: D.K.

POŽEGA – Mali, srednji i veliki poduzetnici u Požeško-slavonskoj županiji danas su primili vrijedno priznanje “Zlatnu kunu” koju je dodijelila Hrvatska gospodarska komora. Tvrtke, Spin Valis d.d. Požega, Straga Trans d.o.o. Lipik i Diamant Artuković d.o.o. Požega najviše su se istakle u svom poslovanju u 2014. godini što je “netko” prepoznao, a svečano uručenje Zlatne kune iz ruku predsjednika HGK Luke Burilovića primili su predsjednici uprave odnosno direktori tvrtki Zdravko Jelčić, Zdravko Artuković i Nevia Straga.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović

-Čast mi je biti među gospodarstvenicima Požeško-slavonske županije posebice s laureatima koji su u nepovoljnim uvjetima pokazali kako se mogu postići izvrsni rezultati te biti uspješan u teškim i kriznim vremenima. Time ove nagrade još više dobijaju na značaju. Slavonija je danas, nažalost, ostala bogata samo po svom povijesnom i kulturnom naslijeđu, svojim prirodnim ljepotama, a  zadnjih 10-15 godina gospodarski je zapostavljena. Ipak, moramo biti optimisti, a razlog za optimizam daju i gospodarstvenici poput današnjih dobitnika nagrade – rekao je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović.

Među laureatima i drugim uvaženim gostima i poduzetnicima na svečanosti su bili nazočni zastupnici u Hrvatskom saboru Zdravko Ronko i Franjo Lucić, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević sa zamjenicima Željkom Jakopovićem i Miroslavom Grozdanićem te gradonačelnik Požege Vedran Neferović.

Predsjednik Županijske gospodarske komore Luka Balenović naglasio je kako je u Požeško-slavonskoj županiji dominantna prerađivačka industrija, zatim trgovina, a tek na trećem je mjestu poljoprivreda.

– Unutar prerađivačke industrije dominantni su metalna, drvna pa tekstilna proizvodnja. Godinama su tu prisutni isti “igrači”. Mislimo da će neke iduće godine i infrastrukturno povezivanje dovesti nove ulagače i investicije. Unutar prerađivačke industrije izvozimo u vrijednosti oko 600 milijuna, a uvoz je na razini oko 300 milijuna kuna. Nezaposlenost je trenutno oko pet tisuća i približavamo se referentnoj 2008. godini kada ih je bilo oko 4,5 tisuće rekao je Luka Balenović.

Na svečanosti se nazočnima obratio i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević koji je istakao kako je vrijeme donijeti strateške odluke jer hrvatski narod zavrijeđuje bolji standard. Naglasio je također kako je ponosan na sve ljude koji nisu odustali, koji su ustrajali i pokazali žilavost i vrijednost slavonskog čovjeka.

Direktorica tvrtke Straga Trans d.o.o. Nevia Straga.

-Ponosni smo na nagradu koju smo dobili za što su zaslužni i svi naši radnici jer mi smo jedan veliki tim. Mi se inače bavio prijevozom i zapošljavamo oko 170 radnika, a u voznom parku imamo 150 vozila. Ovo nam je treći put da dobivamo Zlatnu kunu, a mi kao tvrtka djelujemo od 1992. godine s tim što je bila ista djelatnost koja je bila kao prijevoznički obrt koji datira iz još ranijih godina – rekla je direktorica tvrtke Straga Trans d.o.o. Nevia Straga.

Po prvi puta “Zlatna kuna” pripala je i tvrtki Diamant Artuković d.o.o. iz Požege koja se bavi proizvodnjom alata za obradu kamena, betona, asfalta i armiranog kamena.

Zdravko Artuković direktor tvrtke Diamant Artuković d.o.o.

-Uvjeren sam da smo opravdali dobivanje ove nagrade. Naše je tržište uz domaće ovdje u Hrvatskoj i u Njemačkoj, Belgiji i Nizozemskoj. U pregovorima samo i sa tržište na Malti a vrata nam se otvaraju i prema Americi – rekao je Zdravko Artuković direktor tvrtke Diamant Artuković d.o.o.

Predsjednik Uprave Spin Valis d.d. Zdravko Jelčić

U ime nagrađenih, na priznanjima se zahvalio predsjednik Uprave Spin Valis d.d. Zdravko Jelčić koji je istakao kako je za njegovu tvrtku čast i ponos dobiti takvu nagradu ali i velika obveza.

-Jedino proizvodnja roba za izvoz i zapošljavanje put je izlaska iz krize. Spin Valis je najveći proizvođač namještaja u Hrvatskoj u segmentu masivnog namještaja, a naš je izvoz čini preko 85 posto proizvodnje u 30-ak zemalja. Ono što je kompatibilno proizvodnji u drvnom sektoru to je proizvodnja električne i toplinske energije čime se mi također bavimo, a to je 100 posto zelena proizvodnja, od namještaja, masivnih ploča i briketa. Ove smo godine imali veliku investiciju od 10 milijuna eura u kogeneraciji, veliki smo proizvođač i toplinske i električne energije prvenstveno iz drvnog ostatka – rekao je predsjednik Uprave Spin Valis d.d. Zdravko Jelčić.

 

 

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot