Uz Slavonce i doseljeni Ramci slave Svetog Jurja (FOTO GALERIJA)

Autor: Jelenko Topić

BUK – Žitelji ovog i tri susjedna sela bučke župe Resnika, Svilne i Kalinića u pleterničkom kraju proslavili su u brojnim obiteljima dan svoga zaštitnika Svetog Jurja ili kako ga u narodu zovu Đurđevo. Taj blagdan se ovdje tradicionalno slavi kao kirvaj tako da domaćini u svoje domove primaju rodbinu, prijatelje i druge goste.

Za tu prigodu, kao i za sve državne praznike, članovi Udruge za sport i rekreaciju „Tomo Petrić“ iz Buka na čelu s predsjednikom Brankom Polićem ukrasila je ulice ova četiri sela državnim zastavama postavivši ih tradicionalno na električne stupove tako da je cijeli kraj bio lijepo obilježen našim stjegovima.

Sveta misa služena je u župnoj crkvi, a uz ovdašnjeg župnika Slavka Starčevića služio ju je svećenik iz Zagreba održavši župljanima izuzetno sadržajnu propovijed s posebnim naglaskom na sadašnji trenutak našega društva.

Uz domaće Slavonce ovdje živi i mnogo doseljenika iz Rame koji su se dobro uklopili u ovu sredinu.

-Ja sam Slavonac, tu živim, no moji su porijeklom iz Rame, a dolaskom u ovaj kraj i među domaće ljude mi smo prihvatili njihove običaje vezane uz blagdane- kaže nam Božo Bošnjak, poznati poduzetnik u Buku, vlasnik Mljekare „Biz“ koju vodi zajednio sa sinom Željkom, a ugostili su više desetaka kumova, rođaka i prijatelja.

Slično je bilo i kod Mate Ostojića u Resniku koji je Đurđevo proslavio sa braćom Vidom i Stipom, te brojnom rodbinom i uzvanicima.

-Rođen sam 1941. godine u Rami, ovdje sam se sa roditeljima doselio prije 50 godina, otkada štujemo blagdan Sv. Jurja, kao i običaje ovdašnjih ljudi, no njegujemo i svoje ramske običaje i pjesmu koje nismo zaboravili- kaže nam Mato. On i njegova obitelj imaju ramsku narodnu nošnju, a zajedno sa zemljacima u više navrata su ovdje organizirali Ramsku kosidbu i druge običaje svoga zavičaja.

Dakako da su se uz blagdan u ove dvije obitelji služili brojne domaći specijaliteti, ali i oni iz starog kraja, kao i poznata ramska rakija i slavonska vina, a bilo je i prilike za druženje uz veselu pjesmu.

Među ostalim kod Mate su bili i čelnici stranke HSP Ante Starčević iz Požege, Pakraca i Pleternice koji su nazočili svetoj misi, 24. travnja idu u Ruševo gdje će se obilježiti stradanje više od 300 domobrana i civila u Drugom svjetskom ratu, a dogovorili su odlazak na komemoraciju u Bleiburg 14. svibnja gdje će poći jedan autobus pravaša s područja Požeško-slavonske županije.

/Foto: D.Mirković /

Više iz kategorije