SLAVLJE ZAŠTITNIKA NA SOKOLOVCU: Uz sv. Urbana ugostio tamburaše koje su svirali vinogradarima /FOTOGALERIJA/

Autor: DK

UZVANICI SU OBJEDOVALI PERKELT OD DIVLJAČI UZ PALENTU I TIJESTO SA PRŽENOM SLANINOM

POŽEGA – Krajem svibnja svake godine uobičajeno je da traje cvatnja vinove loze. Stoga nije ni malo čudno što su vinogradari i podrumari za svoga zaštitnika izabrali upravo sv. Urbana.

Slaveći ga u svojemu vinogradu i klijeti na osunčanim padinama Sokolovca iznad Požege Zlatko i Sanja Vuković ugostili su dvadesetak požeških tamburaša koji su u različitim prigodama svirali kod njih ili za potrebe požeške Udruge voćara, vinara i vinogradara „Stjepan Koydl“.

blank-Tradicija slavljenja zaštitnika ovdje je ukorijenjena pogotovo u zadnjih desetak godina kada je na obližnjem mjestu na Sokolovcu postavljen poklonac sv. Urbana koji sada uređujemo i obnavljamo – kazao nam je Vuković, koji je časnik Hrvatske vojske.

Dio tamburaša bio je zauzet jer su dani vikenda pa imaju obaveze zbog svojih svirki, no našli su se tu momci iz sastava Srce bećarsko, Ciraki, De gotho i još nekih koji su proveli ugodno popodne i večer kod Vukovićevih koji su ih počastili brojnim delicijama počevši od slavonskog kulina, kulinove seke, dimljenog sira „Fra Luka“ Mljekare BIZ i drugog.

-Kroz ovakve susrete i pripremu malo drugačijih jela pokušavam potaknuti požeške ugostitelje da izbjegnu dosadu na tanjuru – istakao nam je Zlatko misleći pri tome na ograničenu ponudu gotovih jela u ugostiteljskim objektima grada gdje se sve uglavnom svodi na jedno te isto.

Zlatko, supruga Sanja i njihovi prijatelji spravljali su perkelt od divljači, kojemu su prilozi bili palenta, zatim tjestenina s prženom slaninom, te sir, a dodatak je bio džem od brusnice koji se dobro sljubljuje s mesom divljači.
Svi uzvanici nisu krili zadovoljstvo ovom gastronomskom poslasticom, te domaćim kolačima s višnjama i sirom, ali i odabranom kapljicom koje na Sokolovcu uvijek ima napretek.

Foto: D. Mirković

blank
Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank
close

Prijavi se na tjedni Newsletter!

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »
Postavke kolačića