Slaveći 90. rođendan Stojan Bonić pozvao u goste rođake, susjede i prijatelje, ali zatražio da mu ne donose darove!

Autor: Jelenko Topić

blankGRADAC – Pozivam na proslavu 90. rođendana rođake, komšije i prijatelje. Ne donosite darove – stajalo je na drvenoj ploči zakvačenoj na prednju stranu dvorišta obiteljske kuće Stojana Bonića u Gradcu 19. kolovoza kada je on proslavio devet desetljeća života. Tu se okupilo stotinjak potomaka, rođaka, prijatelja i susjeda koje je on počastio kazavši da slavi rođendan svakih deset godina!

Rođen je 1926. godine u selu Poklečani pokraj Rakitna, 1944. je otišao u domobranstvo u Sarajevo, pa kasnije u redovnu vojsku da bi se 1959. doselio u Gradac.

-Živjeli smo u kući od prijesne cigle, 1960. godine smo počeli graditi svoju, te je kasnije dograđivali i uređivali – kaže nam Stojan koji je oženio Anicu(84) rođenu Miličević, koja je cijeli život bila domaćica i odgajala njihovih petero djece od kojih su sada živi sinovi Josip i Slavko, te kćeri Ljubica i Matija,a sada imaju 13 unučadi i petero praunučadi.

blank

Stojan je najprije radio u požeškoj Ljevaonici željeza, zatim u „Pioniru“ kao građevinski radnik, a tim se poslom bavio i dokazao postavši čak i poslovođa na privremenom radu u Austriji i Njemačkoj gdje je bio priznat i cijenjen majstor.

-Život mi je bio težak, glad i bijeda, pogotovo za rata jer smo dobivali kašiku krumpira i čaj za cijeli don, uslijedile su bolesti tifus, malarija i pjegavac-  nastavlja Stojan i dodaje da posjeduje  jedno katastarsko jutro i pol voćnjaka, te nešto zemlje koje obrađuje dok je ranije obrađivao i tuđu zemlju uzimajući je u najam.

blank

Za dobro raspoloženje na fešti kod Bonićevih pobrinuo se glazbeni trio Mika Ćurčić, Joza Strnak i Strojanov sin Slavko, koji su svirkom i pjesmom uveseljavali slavljenika i njegove goste.

 /Foto: D.Mirković /

 

Komentiraj:

blank