Skupštinom i svečanosti požeški antifašisti proslavili Dan žena dijeleći crvene karanfile

Autor: Jelenko Topić

Kao i nekoliko prethodnih godina Udruga antifašističkih boraca i antifašista Požega sa oko 90 članova imala je izvještajnu skupštinu nakon koje je priređen svečani dio sa proslavom Međunarodnog dana žena.

-Ministarstvo državne imovine nas je iselilo iz prostora i nametnulo dug što nam otežava rad, no nastavili smo aktivnosti na očuvanju spomeničke baštine posebno na obnovi i održavanju spomen obilježja Lula, Dočić, Leštat, Sloboština i drugih, a zahvalni smo Županijskom SDP-u koji nam je ponudio svoje prostorije za održavanje sastanaka – istakao je u izvještaju o radu u protekloj godini potpredsjednik Milan Radović i dodao da su im potporu dali grad Požega, općina Brestovac i Požeško-slavonska županija.

Predsjednica udruge Kaja Holjevac upozorila je da im HEP šalje račune za struju u nekadašnjem prostoru kojega su napustili u travnju prošle godine umjesto da ga upute vlasniku tih prostorija.

-Od 2010. godine ova udruga je u sve gorem položaju, osjetan je pritisak desnih skupina na antifašizam, no vaša djela su vidljiva na spomen-obilježjima koja ste obnovili i redovito ih održavate unatoč nedostatku novca – naglasio je zamjenik požeško-slavonskog župana Miroslav Grozdanić.

Rad skupa pozdravili su predstavnici antifašističkih udruga Pakrac-Lipik i Daruvar. Predsjednik Županijskog SDP-a Mitar Obradović upozorio je da je Hrvatski sabor 2005. godine donio rezoluciju o antifašizmu koja se ne provodi.

Donijet je program rada za ovu godinu koju obuhvaća obilježavanje događaja iz drugog svjetskog rata, posjete značajnim mjestima iz toga razdoblja kao i iz domovinskog rata, zatim dovršenje spomen-obilježja u Sloboštini, obilježavanje stradanja pripadnika Požeškog odreda u Kuzmici i drugo.

Uz Dan žena pripadnicima tog spola uručeni su karanfili, prigodne stihove je čitao Kazimir Semunović, a predsjednica Sekcije žena ove udruge Radojka Kovačević govorila je o obilježavanju praznika kroz povijest.

Za dobro raspoloženje tijekom druženja pobrinuo se sastav Osmijeh pod vodstvom Voje Milojevića.

Foto: D. Mirković [FAG id=272838]

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek