Škrabutnik se sjeća stradalih mještana

Autor: Jelenko Topić

DSC07019 (Small)ŠKRABUTNIK – Ovo malo selo pod Požeškom gorom svake godine početkom srpnja se okupljanjem i druženjem u suradnji sa Udrugom antifašističkih boraca i antifašista Požege prisjeća stradanja 36 mještana tog sela koji su ubijeni 1941. godine.

U znak sjećanja na njih 1983. godine je u središtu sela uz seoski bunar podiguto spomen-obilježje, koje je uništeno u Domovinskom ratu, a prije četiri godine mještani su ga obnovili i u znak sjećanja na tragičan ratni događaj svake godine polože vijence na obilježje. Vijence su položile i udruge antifašista iz Požege i Pakraca-Lipika, a uz mještane i požeške antifašiste naziočili su zamjenik požeško-slavonskog župana Miroslav Grozdanić, te zamjenik gradonačelnika Pakraca Gordan Labus.

-Ponosni su na naše poginule mještane, nikada nećemo zaboraviti njihova stradanja i žrtvu za pravedniji i bolji život jer cijenimo antifašističke tradicije, ali i potvrđujemo želju da zajedno sa drugima gradimo Hrvatsku kao državu ravnopravnih  slobodnih naroda bez mržnje i nesnošljivosti – kazao je organizator  skupa Milan Radović Mićo iz Škrabutnika, te dodao da ih ne vesele euforični izljevi šovinizma, mržnje i netolerancije koje pojedine grupe u posljednje vrijeme javno iskazuju.

Sudionike skupa pozdravila je predsjednica Udruge antifašističkih boraca i antifašista Požege Kata Holjevac, a stihove protkane antifašizmom i ljubavi prema domovini čitao je Kazimir Semunović.

Komentiraj: