Školski medni dan i ove godine za prvašiće – hoće li požeško-pakrački medari biti odabrani?

Autor: Jelenko Topić

Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka postaje jer je usvojen njegov program za 2019. godinu. Program predviđa edukaciju djece i njihovih roditelja o značenju konzumiranja meda i njegovog uključivanja u prehranu, a omogućit će i bolje uvjete za pozicioniranje meda hrvatskih pčelinjaka na tržištu.

Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka održan je prvi put 7. prosinca prošle godine i to na  dan sv. Ambrozija,  zaštitnika pčelara, kada je više od 36 tisuća učenika prvih razreda u 843 osnovne škole dobilo je paketiće s Medom hrvatskih pčelinjaka u nacionalnoj staklenci za med, edukativnom slikovnicom i letkom. 

-Cilj provođenja je podizanje svijesti djece, od rane dobi, o potrebi konzumacije lokalnih poljoprivrednih proizvoda te ukazati na ulogu i značaj pčelarstva u cjelokupnoj poljoprivrednoj proizvodnji, posebno zbog održavanja ekološke ravnoteže i biološke raznolikosti, budući da 84 posto biljnih vrsta i 76 posto proizvodnje hrane u Europi ovisi o oprašivanju koje obavljaju domaće i divlje pčele- tvrde u Ministarstvu poljoprivrede.

Program će se i ove godine provoditi među prvašićima, a predviđena je i promocija hrvatskog pčelarstva. Programom se želi promovirati med lokalnih proizvođača (med s hrvatskih pčelinjaka) čime im se daje primjeren značaj kao i doprinos zaštiti okoliša preferiranjem kratkih lanaca opskrbe.

Ministarstvo poljoprivrede putem natječaja odabire medare koji isporučju med školama. Podsjećamo prošle godine su odabrani proizvođači koji su registrirani korisnici znaka “Med hrvatskih pčelinjaka” i objekata za primarnu proizvodnju pčelinjih proizvoda.

To su s područja Požeško-slavonske županije bili Ivica Rajić  i Zdenka Prpić iz Požege, Milan Božić iz Nurkovca, zatim tvrtka Vallis Apis vl. Tomislav Grgić iz Požege, nadalje Robert Idlbek, Darko Mitrić i Damir Sertić (svi iz Požege, Stipo Antunović (Velika), te Mladenko Soldo i Anka Milošević iz Požege, kao i OPG Vinko Šaleta(Pakrac).

Foto: Arhiva, pozega.eu

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: