Škole Iz Jakšića, Cernika i Vrbove predstavile “Kulturnu baštinu zavičaja”

Osnovna škola “Mladost” Jakšić, Osnovna škola “Matija Gubec” Cernik, te Osnovna škola “Markovac” Vrbova zajednički provode projekt pod nazivom “Kulturna baština zavičaja”. Sve tri škole eksperimentalne su škole u kurikularnoj reformi u sklopu projekta “Škola za život”, a danas je u jakšićkoj školi održana i zajednička prezentacija međuškolskog projekta čija je okosnica oživljavanje i njegovanje zavičajne baštine.

U dvadesetak minuta svaka je škola prezentirala svoj rad na projektu, a uz ravnatelja domaćina Boška Obradovića te gošće, ravnateljicu OŠ “Matija Gubec” Rezu Benković i ravnateljicu OŠ “Markovac” Melitu Selichar, zanimljivoj prezentaciji nazočila je koordinatorica projekta, mentorica ispred mentorskog tima “Škola za život” ravnateljica Gimnazije Nova Gradiška Ljiljana Ptačnik i načelnik Općine Jakšić Ivica Kovačević.

Učenici škole domaćina u sklopu projekta “Kulturna baština zavičaja” odradili su niz aktivnosti u sklopu teme “Multikulturalizam u zavičaju” a cilj je bio istražiti kulturni identiteti obilježja naroda i etničkih skupina koje žive u općini Jakšić. Mali Jakšićani obradili su tako stare recepte i oživjeli tradicionalna jela iz kuhinja svojih baka i prabaka. Prikupljenu gastro baštinu preveli su i na strane jezike, a pozabavili su se u nastavnom procesu kroz satove glazbenog, matematike, geografije i likovnog i koloritnim bogatstvom narodnih nošnji, tradicionalnim pjesmama, imenima i prezimenima svojih predaka i drugim značajkama zavičaja.

Gosti iz Cernika za ovaj projekt odabrali su specifičnost svog zavičaja – običaj kolinja koji kod njih ima i jednu posebnost a to su cerničke ćuptete. “Cernik je po ćuptetama poznat i prepoznat, a na inicijativu Hrvatskog pjevačkog društva Tomislav iz Cernika, kolinje i ćupteti prerasli su u gastro manifestaciju “Cernički krmokolj”, a isto tako ćuptet ima i svoju posebnu gastro večer, a to je Ćuptetijada,” rekla je ravnateljica OŠ Matija Gubec Reza Benković pozdravljajući sve nazočne i u ime načelnika općine Vitomira Žakića.

Škola “Markovac” iz Vrbove u sklopu međuškolskog projekta odradila je niz aktivnosti objedinjenih pod temom “Djedovi i bake dijele svoju kulturnu baštinu”. Polazište je bila anketa kojom je ispitan odnos prema tradiciji i poznavanje te tradicije, tradicionalnih sastojaka te jela koja su se nekada pripremala i koja su u naslijeđe dobili novi naraštaji, a prikazana su i dva tradicijska običaja: kolinje i čijalo.

Na današnjoj prezentaciji nije nedostajalo ukusnih zalogaja, a nazočni su mogli uživati i u tradicijskim dječjim kolima te starim sportovima.

0 Comment