Škola rezidbe u vinogradu na predjelu Veliki kamen iznad Požege /FOTO/

Autor: Jelenko Topić

POŽEGA – Poljoprivredno-savjetodavna služba Požeško-slavonske županije po tradiciji svake zime provodi brojne edukativne aktivnosti za poljoprivrednike i vinogradare ovoga područja. Tako je i ovih dana jer su imali Školu rezidbe vinove loze u Kaptolu za tamošnje  vinogradare, a po prvi puta takva edukacija održana je u požeškom vinogorju, točnije na otvorenom prostoru u vinogradu OPG Zore Bošnjak na predjelu Veliki kamen iznad Požege, dok slijedi predavanje o zaštititi vinograda također u Kaptolu kojega će održati voditeljica službe Đurđica Kšenek.

Edukcija u požeškom vinogorju provedena je u suradnji sa Udrugom vinogradara, vinara i voćara „Stjepan Koydl“.

-Ovo je za nas korisno jer svi iz različitih razloga griješimo kod obrade vinograda- kazao je vlasnik vinograda Slavko Bošnjak dodavši da tu imaju tri tisuće panjeva od čega je 80 posto graševina, te ostalo crne i stolne sorte, a nasadi su stari oko stotinu godina.

Savjetnik Poljoprivredno-savjetodavne službe Tomislav Božičević praktično je pokazao kako se obalja rezidba ističući da biljke uzimaju kisik iz zemlje pa je bitno okopavanje, ali i orezivanje. Tom prigodom dvadesetak prisutnih  vinogradara sa ovog i ostalih predjela požeškog vinogorja postavljali su konkretna pitanja o praktičnim zahvatima na čokotima, a Đurđica Kšenek je govorila o zaštiti vinove loze. Ona je uočila neke bolesti na trsju te istakla da se može spriječiti njihovo širenje.

Sudionici su se nakon edukacije okupili na imanju Mladena Ravlića uz njegov vinograd, gdje je potrajalo njihovo druženje uz domaće specijalitete i dobru kapljicu iz ovdašnjih podruma.

/Foto: D. Mirković/

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: