SJEDNICA GOSPODARSKOG VIJEĆA ŽK POŽEGA: Predstavljanje požeško-slavonskih gospodarstvenika u Austriji

Autor: S.P.

POŽEGA –  Uz stanje i analizu gospodarstva u Požeško-slavonskoj županiji u 2015. godini o čemu je izvijestio predsjednik HGK ŽK Požega Luka Balenović, na danas održanoj sjednici Gospodarskog vijeća okupljeni gospodarstvenici upoznati su s gospodarskim manifestacijama “Dan Hrvatske u Grazu” koji će se održati  4. listopada, te  sajmom županija IZVOR 2016. koji će se održati od 29. rujna do 2. listopada na Zagrebačkom Velesajmu.

Jedna od glavnih tema današnje sjednice Gospodarskog vijeća bio je sajam u Grazu u Austriji gdje će svoje gospodarstvo predstaviti i požeško-slavonska županija.

-To je inicijativa izrasla iz Hrvatsko-austrijske trgovinske komore. Želja nam je predstaviti u Grazu mogućnosti našeg gospodarstva, prerađivačke i drvoprerađivačke industrije, poljoprivrede i turizma. S druge strane tamo će biti predstavnici austrijskih trgovačkih lanaca i gospodarstva te potencijalni investitori što otvara mogućnost uspostave kontakata i ostvarivanja suradnje na novim projektima. Nekoliko dana prije, krajem rujna biti će sajam županija gdje će naša županija također biti nazočna. Dakle, želimo potaknuti gospodarske aktivnosti, otvoriti nove kanale distribucije i prilike za suradnju jer vjerujem da mi na tržištu Austrije imamo što pokazati – rekao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević dodajući kako je posebice u poljoprivredi austrijski model i organizacija proizvodnje vrlo primjenjljiv i kod nas.

Austrija i Hrvatska imaju kvalitetne poslovne odnose no uvijek ima prostora za novi iskorak, naglasio je glavni opunomoćnik Hrvatsko-austrijske trgovinske komore Slavko Begić.

-Austrija je bila najveći  strani investitor u Hrvatskoj od 1993. do sada, sa oko 6 milijardi eura investiranih u Hrvatsku i to u sve grane gospodarstva, od banka, osiguravajućih kuća, trgovačkih lanaca, industrije i hotela. Uz to, stalni je uspon robne razmijene. Mogućnosti su velike i upravo cilj ove prezentacije je da se poveća izvoz i robna razmjena, austrijska ulaganja te razmijene iskustva,” naglasio je Begić.

Svoja pozitivna iskustva investiranja na području Požeško-slavonske županije predstavio je Zdravko Mikolić, direktor i vlasnik tvrtek “Itema d.o.o.” koja ulaže u revitalizaciju bivšeg ZRC Lipik.

-U nastupu Požeško-slavonske županije u Grazu želim pomoći u razvoju industrijske kooperacije između  ovdašnjih tvrtki te odgovarajućih austrijskih tvrtki a na temelju iskustva koje imam iz svojih bivših djelatnosti te iz trenutnih kontakata sa županijom. Ono što nedostaje većini tvrtki u Hrvatskoj je pomanjkanje tržišta, a kroz industrijsku kooperaciju s kvalitetnim stranim partnerima mogu se ostvariti brojne prednosti – poručio je Mikolić.

/Foto: D.Mirković /

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: