Sjedeći u hladovini možete pokositi svoje dvorište u krugu sto metara!

Autor: DK

POŽEGA – Učenici Tehničke škole u Požegi, Zlatko Dražić, Marko Brnčić, Matko Pavičić i Josip Šinko zajedno sa svojim mentorom Martinom Kaprelom na 9.međunarodnom Sajmu inovacija, gospodarstva i tehničkog stvaralaštva mladih “Inventum” održanom u Iloku osvojili su dvije zlatne i dvije srebrne medalje ali i mogućnost sudjelovanja na sajmu inovacija Arca 2015.

Na “Inventumu” su sudjelovali izlagači iz 11 županija, iz gotovo 30 gradova i općina, sa preko 110 autora, škola i centara na kojem je bilo 80 inovacija i inventivnih radova. Odazvalo se i 40 gospodarstvenika, vlasnika OPG-a i raznih Udruga sa preko 100 proizvoda iz raznih područja.

Zlatko Dražić, učenik 2. razreda Tehničke škole, smjer računarstvo

-Sa ovim projektom počeo sam u 12. mjesecu prošle godine. Prvo sam na računalu nacrtao projekt i napisao dokumentaciju te programirao kontrole pomoću koji se pokreće kosilica. U veljači ove godine krenuo sam sa prikupljanjem svih potrebnih materijala i dijelova, te smo nakon mjesec dana počeli sa izradom da bi u travnju završili projekt i priveli ga svojoj funkciji. Zlatna medalja i nagrada što sam osvojio u Iloku veliki mi je poticaj za daljnji rad i razvijanje novih ideja -ističe Zlatko Dražić, učenik 2. razreda Tehničke škole, smjer računarstvo te dodaje kako je kosilica, koju je izradio, prvenstveno namijenjena za ljude koji su u godinama i kojima je teško gurati običnu kosilicu. Mogu je upotrebljavati svi posebice oni koji imaju velike površine za košnju.

Kosilica ima benzinski motor od 3.5 KW za nož koji kosi travu, te za pokretanje alternatora koji puni bateriju za druga dva elektromotora pomoću kojih se kosilica kreće u svim smjerovima. U krugu 100 metara bez imalo napora sjedeći može se pokositi dvorište.

Marko Brnčić učenik 2. razreda smjer računalni tehničar za strojarstvo osvojio je zlatnu medalju za svoj projekt, a to je „H mjenjač“ na USB priključak. – Ovaj mjenjač je napravljen po uzoru na pravi automobil, mjerili smo korak na pravom automobilu kako bi ga napravili da bude što realniji. Ovaj mjenjač se može koristiti za sve igrice i simulatore vožnji automobila.

Josip Šinko je osvojio srebrnu medalju za svoj uređaj za reciklažu različitih materijala. – Ovaj uređaj se može upotrebljavati za reciklažu papira i ostalih materijala, te za pravljenje traka od papira, najveći format je A-4 papira različitih debljina koje stroj može izrezati.

Matko Pavičić je također osvojio srebrnu medalju za svoj Univerzalni transporter. – To su transportna kolica sa elektromotorom kojeg pokreće akumulator od 12V, te na taj način lakše možete prevoziti različite terete od pijeska, alata, zemlje itd.

Za sve ove učeničke radove zaslužan je i njihov mentor Martin Kaprel ing. strojarstva koji niz godina sa svojim učenicima osvaja domaće i međunarodne nagrade za inovacije.

_MG_2014 (Small)

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: