Sjećanje na najtužniji dan u Domovinskom ratu: Na Papuku vijenci i svijeće za 11 poginulih sokolova /FOTO GALERIJA/

Autor: D.K.

POŽEGA – Prije 25 godina, na današnji dan 1991, godine, bio je jedan od najtužnijih dana. Tog dana, 2.prosinca 1991. godine jedanaest hrabrih sokolova, kako je to znao naglašavati tadašnji zapovjednik Miljenko Crnjac, mučki su iz zasjede ubijeni samo jer su željeli da u našoj domovini bude bolje.

Tadašnja ophodnja imala je zadaću prevesti stručne osobe, Tomislava Vužića Mohenskog i Anđelka Tule koji su došli iz Samobora na mjesto gdje je bila smještena brigada veze. Na svoje odredište nikad nisu stigli. Neprijateljske snage čekale su ih u zasjedi na putu prema radio-relejnom čvorištu na planini Papuk. U samo jednom trenutku poginulo je devet mladih branitelja. Na samom radio relejnom mjestu nalazio se i dozapovjednik bojne Jozo Koutni i Tade Nikić koji su, čuvši pucnjavu, krenuli pomoći, no i sami su ubijeni iz neprijateljskog oružja.

Imena Jozo Koutni, Vinko Tomašević, Davor Dragić, Tomo Perić, Tomislav Pranjković, Tade Nikić, Ivica Zlomislić, Branko Peći, Damir Pišmiš te dva pripadnika Odreda veze GSHV-a Samobor Tomislav Vužić Mohenski i Anđelko Tule trajno će biti upisana u povijesti koja se nikada ne bi trebala zaboraviti.

Svima njima obitelji poginulih i brojna izaslanstva odali su dužnu počast, položili su vijence i zapalili svijeće na mjestu njihovog stradavanja kod spomen obilježja na Papuku.

Duhovnim riječima ohrabrenja odzvanjale su poruke i poziv preč. Marija Sanića, veličkog župnika, da se ne zaborave one vrijednosti za koje su se borili hrvatski branitelji i dali svoje živote. Uz preč. Sanića molitvu za branitelje je uputio i duhovni pastir i vojni kapelan vlč. Željko Volarić.

Učenica Područne škole Tomo Perić iz Buka dirljivim riječima izgovorila je prigodne stihove u papučkoj tišini pred velikim brojem onih koji su došli odati počast poginulima.

/Foto: D.Mirković /

 

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: