Sjećanje na brojne generacije vatrogasaca uz dodjelu zasluženih priznanja /FOTOGALERIJA/

POŽEGA – Davne 1874. godine ondašnji ugledni građani ovog grada osnovali su Dobrovoljno vatrogasno društvo Požega koje je među najstarijima u zemlji. Sjećajući se tog 13. svibnja čelništvo društva odlučilo je svečanom skupštinom svake godine slaviti rođendan, a započeli su to ove godine kada je brojne goste i uglednike pozdravio donedavni predsjednik Šima Miletić, te sadašnji Branko Polanc, a tajnik DVD-a Franjo Rehak podnio je izvještaj o radu u prošloj godini, te dao osvrt na povijest. Danas imaju 146 članova uz više od 50 podmlatka.

Franjo Rehak, tajnik DVD-a Požega

-Imali smo protekle godine 44 intervencije od čega 5 požarnih, 22 tehničke, 13 prijevoza vode, 4 ispumpavanja vode itd, te sudjelovali u niz aktivnosti svoje sredine- kazao je Rehak i dodao da su dobili bezuvjetno mišljenje revizije o radu i poslovanju društva, a servis vatrogasnih aparata imao je čak 3200 poslova. Nabavljeno je i razne opreme u vrijednosti od 100 tisuća kuna, a dosta je učinjeno na osposobljavanju, uvježbanosti,obuci i radu s mladeži.

-Kroz ovo društvo u povijesti je prošlo niz poznatih ljudi, a sa sjetom se sjećamo vremena kada su u radu sudjelovali i gradonačelnici i drugi uglednici što govori o odnosu sredine prema vatrogastvu i njegovom humanom karakteru-istakao je Franjo Rehak zahvalivši se svima koji su kroz povijest dali svoj doprinos.

Čestitke na obljetnici uputili su Zdenko Mautner, zapovjednik JVP Požega, predstavnik bratskog DVD Topusko, Josip Ašenbrener, predsjednik VZ Požeštine, Željko Petrović, predsjednik VZ županije, predstavnici drugih društava itd.

Željko Jakpović, zamjenik požeško-slavonskog župana

-Imali ste ljude koji su radili za dobrobit DVD-a, ali imate obavezu  da nastavite njihovo djelo, a civilizacijska razina u našem društvu je takva da dobrovoljno vatrogastvo ne bi trebalo biti upitno-istakao je u pozdravnoj riječi zamjenik požeško-slavonskog župana Željko Jakopović.

Zdravko Ronko, zastupnik u Hrvatskom saboru i počasni član DVD-a Požega

Čestitao je i počasni član DVD-a i sadašnji saborski zastupnik Zdravko Ronko podsjetivši na doprinos nekadašnjeg najdugovječnijeg predsjednika DVD-a Drage Matoševića posebno kroz suradnju sa gradom.

-Požrtvovnost, hrabrost, ljubav prema bližnjemu u spašavanju ljudskih života i imovine odlike su koje vas krase, ponosni smo na to kao i na ove mlade vatrogasce koji tek stasaju – naglasio je ovom prigodom Zdravko Ronko.

Spomenice vatrogasni veteran primili su Tomislav Gomerčić, Tomislav Ivanišević i Šimun Miletić, spomenice za 40 godina u vatrogastvu Ivan Matijević i Željko Rakić, za 30 godina Tomislav Gomerčić,Mario Legac i Juraj Radić, za 20 godina Branka Hranić,Dalibor  Hrunka,Marica Klobučar, Josip Kraker,Andrija Krmpotić, Ivan Peić i Marijan Podobnik, te za 10 godina u vatrogastvu Josip Jurić,Marijan Krvarić,Antonio,Dario i Josip Lašak,Josip Reif,Miroslav Valenta i Siniša Vlahović. Dodijeljene su diplome za vatrogasna zvanja i uvjerenja za specijalnosti u vatrogastvu. Tijekom druženja nastupili su požeški tamburaši „Zlatna dolina“.

/Foto: D. Mirković/

0 Comment