“Širenje gospodarstva? Teško, cijena mlijeka previše je varljiva”

Autor: V.M.

JAGUPLIJE – Kako ‘preživjeti’ u uvjetima nepovoljnim za proizvođače mlijeka? To se, kao i svi drugi proizvođači, pita i obitelj Galgan iz Jaguplija: Mirko i supruga Jasna, te sinovi Robert i Josip i snaha Josipa.

– Nekakve minimalne zarade još ima jer sami osiguravamo hranu za krave. Kupujemo jedino sojinu sačmu i neke dodatke koje baš moramo. Inače… – nezadovoljno je zavrtio glavom Mirko.

U štali obitelji Galgan oduvijek je bilo krava- tri,četiri ili pet- a prije desetak godina odlučili su se taj broj povećati. Sada imaju 50 muznih krava te 30-ak junica i teladi. – U to vrijeme cijena mlijeka je bila veća i činilo se kako bi se tu moglo dobro zaraditi. I bilo je u početku dobro. Sada je sve gore i gore. Dnevno proizvedemo 750 litara, “Vindija” dolazi svaki drugi dan i preuzima mlijeko…samo, plate nam sa 70 do 80 dana zakašnjenja. Osim toga, cijena je pala na 2 kune i 20 lipa, bude nešto premije…ali, sve u svemu, na kraju ispadne 2 kune i 50 lipa što je premalo – požalio se Mirko.

Mirko Galgan, proizvođač mlijeka iz Jaguplija

Uz Mirka i suprugu Jasnu u poslove na imanju s godinama su se počeli uključivati i sinovi a odnedavno i snaha. Praktički dvije obitelji sada obrađuju ukupno oko 120 jutara zemlje od koje je dio zakupljen od privatnika. – Posla ima dosta, nekada i previše ali, ne uzimamo sezonske radnike. Ne možemo. Jadino, što u vrijeme velikih poslova ‘uskoče’ komšije pa nam pomognu. Recimo, kad se priprema silaža i slično. Mi, inače, u selu tako pomažemo jedni drugima i onda nam bude lakše – objasnio je Mirko.

Proteklih godina Galganovi su nabavili i nešto neophodnih strojeva za rad na imanju mada, kaže Mirko, ne bi bilo loše kada bi imali malo veći traktor i još ponešto. – Nažalost, novca za to nemamo. Jedino, ako bi se moglo što dobiti preko fondova EU…to ćemo pokušati, pa ćemo vidjeti. Znate, teško je u ovakvim uvjetima kakvi su u našoj poljoprivredi bilo što planirati. Širenje gospodarstva? Za sada, teško. Cijena mlijeka je niska i varljiva, to jedva mogu izdržati i velike farme. Za naše dvije obitelji 50 do 60 krava je optimalan broj da ne bi otišli u velike gubitke – zaključio je Mirko.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot