“Širenje gospodarstva? Teško, cijena mlijeka previše je varljiva”

Autor: V.M.

JAGUPLIJE – Kako ‘preživjeti’ u uvjetima nepovoljnim za proizvođače mlijeka? To se, kao i svi drugi proizvođači, pita i obitelj Galgan iz Jaguplija: Mirko i supruga Jasna, te sinovi Robert i Josip i snaha Josipa.

– Nekakve minimalne zarade još ima jer sami osiguravamo hranu za krave. Kupujemo jedino sojinu sačmu i neke dodatke koje baš moramo. Inače… – nezadovoljno je zavrtio glavom Mirko.

U štali obitelji Galgan oduvijek je bilo krava- tri,četiri ili pet- a prije desetak godina odlučili su se taj broj povećati. Sada imaju 50 muznih krava te 30-ak junica i teladi. – U to vrijeme cijena mlijeka je bila veća i činilo se kako bi se tu moglo dobro zaraditi. I bilo je u početku dobro. Sada je sve gore i gore. Dnevno proizvedemo 750 litara, “Vindija” dolazi svaki drugi dan i preuzima mlijeko…samo, plate nam sa 70 do 80 dana zakašnjenja. Osim toga, cijena je pala na 2 kune i 20 lipa, bude nešto premije…ali, sve u svemu, na kraju ispadne 2 kune i 50 lipa što je premalo – požalio se Mirko.

Mirko Galgan, proizvođač mlijeka iz Jaguplija

Uz Mirka i suprugu Jasnu u poslove na imanju s godinama su se počeli uključivati i sinovi a odnedavno i snaha. Praktički dvije obitelji sada obrađuju ukupno oko 120 jutara zemlje od koje je dio zakupljen od privatnika. – Posla ima dosta, nekada i previše ali, ne uzimamo sezonske radnike. Ne možemo. Jadino, što u vrijeme velikih poslova ‘uskoče’ komšije pa nam pomognu. Recimo, kad se priprema silaža i slično. Mi, inače, u selu tako pomažemo jedni drugima i onda nam bude lakše – objasnio je Mirko.

Proteklih godina Galganovi su nabavili i nešto neophodnih strojeva za rad na imanju mada, kaže Mirko, ne bi bilo loše kada bi imali malo veći traktor i još ponešto. – Nažalost, novca za to nemamo. Jedino, ako bi se moglo što dobiti preko fondova EU…to ćemo pokušati, pa ćemo vidjeti. Znate, teško je u ovakvim uvjetima kakvi su u našoj poljoprivredi bilo što planirati. Širenje gospodarstva? Za sada, teško. Cijena mlijeka je niska i varljiva, to jedva mogu izdržati i velike farme. Za naše dvije obitelji 50 do 60 krava je optimalan broj da ne bi otišli u velike gubitke – zaključio je Mirko.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: