Šire se mirisi čvaraka iz slavonskih dvorišta (foto)

Autor: D.K.

POŽEGA – Ulaskom u Europsku uniju mnogi su se pribojavali da će stoljetna tradicija slavonskog kolinja polako odlaziti u zaborav do čega na svu sreću nije i neće doći. Riječ je o neizostavnoj tradiciji ljudi našeg kraja, koja obično započinje u drugoj polovini studenoga, a zna se otegnuti i do polovine prosinca, kod nekih i do kraja godine.

Nedavno održana “Čvarkijada” u Vetovu, u okviru Etno susreta Požeštine, bila je uvod u tradiciju koja se iz generaciju u generaciju prenosi s koljena na koljeno, a dio tog događanja prenosimo slikama koje će izmamiti mnoge da odluče obnoviti nekadašnju tradiciju koju su njegovali.

Dok je prijašnjih godina gotovo svaka obitelj, na selima, u svojim svinjcima uzgajala svinje pomalo se taj običaj izgubio. Prema nekoj “novoj modi” sve više se odlučuju, oni koji žele imati kolinje u svom dvorištu, da kupe utovljenog bravca ne nekoj od farmi i da obave stoljetne običaje, kako bi nakon što obave kolinje, zimu dočekali punih pušnica ali i hladnjaka.

Obitelj koju smo posjetili u pleterničkom kraju kaže prije će propasti selo nego ovi naši stari običaji kolinja. Ovdje svi znaju tko što radi, tko topi mast, pravi čvarke, puni kobasice, kulenove, krvavice i švargle. Nekad je za nas Slavonce kolinje značilo pripravu hrane za cijelu sljedeću godinu, osobito dok nije bilo hladnjaka, pa se “smok”, kako se naziva sušeno meso, jelo cijele godine i nije bilo nikada nikakvih bolesti i oboljenja o kojima se sada u medijima pronose razne vijesti.

U novijem vremenu dan prije se obave prvi poslovi kolinja da bi se naredni dan nastavilo s onim finijim i ljepšim. U prijašnjim godinama okupi se muška i ženska čeljad već još zarana, za mraka, kako bi posao što prije priveli kraju, a onda, navečer, na bogatom gastronomskom stolu kušali bi ono što su njihove vrijedne ruke napravile.

Našim fotografijama izdvajamo dijelove vezane za Čvarkijadu u želji da se tradicija slavonskih kolinja nastavi i da se iz što većeg broja šire mirisi čvaraka koji podsjećaju na nekad neizostavnu tradiciju u svakom domaćinstvu na selu.

no images were found

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot