Sin Ivan: “Radi se i petkom i nedjeljom ali – kuda da idem?”

ALILOVCI – Obitelj Kmetić iz Alilovaca u ova krizna vremena pokušava živjeti isključivo od poljoprivrede, točnije od stočarstva. A to nije lako jer, uz oca Dragu, tu je još i supruga Katica, baka Kata, sinovi Gabrijel, Antonio i Ivan, kći Magdalena i Ivanova supruga Katarina. Kad se brojci od osam usta koje treba nahraniti dodaju svi dobro poznati problemi u našoj poljoprivredi, odnosno stočarstvu, onda je jasno da za iole normalan život treba dobro ‘zapeti’.

– Stočarstvom smo se intenzivnije počeli baviti prije desetak godina i sada imamo 30 muznih krava te još 30 junica i bikova. Bikove smo sada prvi puta ostavili pa ćemo vidjeti kako će ići. Možda bude bolje zarade od njih. S mlijekom, što da vam kažem…svi troškovi stalno rastu, a cijena od dvije i pol kune za litru i nije neka. Isplata kasni i po dva mjeseca a o državnim poticajima bolje da i ne govorim: svake godine mijenjaju pravila i nikada ne znaš koliko ćeš za što dobiti. Naravno, ne plaća se redovito… – nezadovoljno nam je pričao Drago.

Kako ne bi imali prevelike troškove Kmetićevi nastoje, i za sada uspijevaju, za stoku osigurati vlastitu hranu. Od suseljana su zakupili zemlju pa trenutno obrađuju 40 hektara. Na njivama je uglavnom Ivan, otac Drago ‘drži’ se štale, majka Katica je u kući i oko nje, baka se bavi vrtom i cvijećem, mlađi sinovi pomognu koliko stignu jer su još uvijek školarci, osnovci – Nema kod nas ni petka, ni nedjelje, ni Božića. Krave moraju jesti i bez posla nećeš imati ništa – jasan je Ivan.

Iako život poljoprivrednika stočara danas nije lak, Kmetićevi pokušavaju neprestano unaprijediti svoje gospodarstvo, planova ima puno… – .Već dvije godine polako sami pravimo izmuzište za krave. Razmišljamo i o povećanju broja grla, prostora imamo dovoljno i mogli bi samo produžiti štale ali, sve ovisi o tome kako će se prilike u stočarstvu razvijati – oprezan je otac Drago. No, iako im nije lako, Ivan je odlučio ostati s ocem i budućnost za svoju obitelj graditi zajedno s njim. – Istina je, kod nas se, već sam rekao, radi svaki dan i s tim se mora računati. A krenuti negdje od nule..ulaganju su u današnje vrijeme prevelika i to bi bilo još teže. Kuda onda da idem? – zaključio je Ivan.

0 Comment

Send a Comment