Siguran smjer za pakračku bolnicu, zašto ne primjeniti takav model i za novogradišku?

Autor: PROMO

SIGURAN SMJER ZA PAKRAČKU BOLNICU

Ne tako davno u Pakracu gradu uz blagoslov ondašnjeg gradonačelnika Huške „bez ispaljenog metka“ potušeno je niz institucija – od zavoda za mirovinsko, zdravstveno i zapošljavanje, pa do policijske i porezne uprave, doma zdravlja i pravosuđa. Nisu stigli dokrajčiti i bolnicu, ali i ona je već izdisala.

2013. – „Biti ili ne biti . . . – ugasiti ili spasiti . . . „
Materijalno-financijsko stanje izuzetno loše, gubitak milijun EU, kadrovska ekipiranost u raspadu, neki sustavi izvan funkcije, pojedini odjeli zbog nezadovoljavajućih uvjeta pred gašenjem,dugotrajna čekanja na preglede, radna disciplina ispod svake razine, a uz troje pravnika i sijaset odvjetnika – sudskih procesa i odšteta kao nigdje u državi.
I odluka je pala, bolnicu spasiti kroz spajanje s Požeškom bolnicom.! Pakrac treba i mora imati bolnicu kako zbog okolnog stanovništva koje joj gravitira tako i zbog njene uloge – sigurne hraniteljice brojnih obitelji ali i gradskog proračuna.
A onda o Božiću i Silvestrovu, paljenje svijeća za pokoj pakračke bolnice:
„Prevarili su se oni koji su mislili da će ta bolnica danas pasti „bez ispaljenog metka“. Othrvali smo se u to vrijeme 4. Armiji Evrope, othrvat ćemo se i ovim suludim i nepoštenim odlukama“ – huškao je Huška pred paljenje svijeće za bolnicu, nastavljajući i dalje huškariti o „posljednjoj pomasti . . . „
Naravno da se odmah uz takve našao i župan Tomašević zadužen za…spaljenu zemlju krvlju i znojem natopljenu – srp, čekić i revoluciju.

2014. – Nije bilo lako, ali . . . .
Uveden je red i disciplina, nema ni jednog prigovora pacijenata, ni jedne tužbe.
Prihod bolnice porastao je sa 84% u 2013 na 93% u 2014,( u 2015 na 100%).
Spojene bolnice potrošile su 13 milijuna kuna manje, a obradile 16 tisuća pacijenata više.
Bolnica u Pakracu kompletno je informatizirana, novi je hitni objedinjeni bolnički prijem, a nova je i hemodijaliza, obnovljen je CT koji je bio izvan funkcije, novi inkubator za neonatologiju, oprema za sterilizaciju itd.
Interes za subspecijalizaciju u odnosu na prethodnu godinu povećao se pet puta.
Uz svojih 30 specijalista Pakračanima je sad na raspolaganju i preko 80 požeških.

2015. – Pacijent je na nogama i diše punim plućima
Uređen je prostor za očnu i psihijatrijsku ambulantu, mikrobiologija, nova je i medicinska oprema za kardiološku polikliniku – EKG holter, ergometrija, monitor, novi je UVZ uređaj za internističku polikliniku kao i druga oprema – od novog ginekološkog stola pa do opreme za patohistološku dijagnostiku, novi digitalni dječji color dopler ultrazvuk itd.
Pakračka bolnica kao jedina opća bolnica u državi dobiva i MR(magnet) uređaj koji je značajno podigao mogućnost dijagnostike.
Na zadovoljstvo pacijenata izgrađen je i novi parkirališni prostor sa 100-tinjak parkirališnih mjesta na kojem nema naplaćivanja.
Krajem godine pakračka bolnica dobiva i status Gradske bolnice, time i svoju samostalnost i pravni subjektivitet, istovremeno i povezanost s požeškom bolnicom što joj osigurava opstanak i siguran smjer u budućnosti.

2016 – Kad se bratska srca slože i olovo plivati može
Još dok sam bio župan Požeško-slavonske županije zalagao sam se za nove vjetrove iz Požege prema Pakracu. Okrunio sam to upravo s Pakračkom bolnicom. No, pitanje je bi li i uspio da nisam imao prekrasne i hrabre ljude u sanacijskoj ekipi – ljude koji nisu gledali svoju opciju već Pakračku bolnicu. Stoga im jedno veliko hvala!

Zastupnik u Hrvatskom saboru
Zdravko Ronko

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot