Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

SEZONA KOLINJA NA OPG HRUŠKA IZ BJELIŠEVCA: Kulen je obiteljski brend

PRIJE 3 MJESECA
TEKST: D. Mirković
FOTO: D. MIRKOVIĆ

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | SEZONA KOLINJA NA OPG HRUŠKA IZ BJELIŠEVCA: Kulen je obiteljski brend Požega.eu | SEZONA KOLINJA NA OPG HRUŠKA IZ BJELIŠEVCA: Kulen je obiteljski brend

PRIJE 3 MJESECA
TEKST: D. Mirković
FOTO: D. MIRKOVIĆ

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

U OPG Hruška registriranom za proizvodnju i preradu svinjskog mesa iz Bjeliševca pokraj Kutjeva u studenom počinje nova mesarska sezona. Posla je puno i potrajat će narednih zimskih mjeseci jer je potrebno u suhomesnate proizvode preraditi preko stotinu svinja iz vlastitog uzgoja. Kako imaju hladnjače njihova proizvodnja ne ovisi o vremenskim prilikama, pa visoke temperature ovog studenog nisu znatno utjecale na preradu mesa.


Njihovi suhomesnati proizvodni prepoznatljivi su na tržištu i izvan granica Hrvatske. Ipak, uz njihovo ime je vezana proizvodnja tradicionalnog slavonskog kulena isključivo od domaćeg mesa i on je postao brend. To je obiteljski posao koji je preuzeo Vjenceslavov sin Damir, inače prehrambeni tehnolog. U poslu često pomaže Damirov šogor Milan. Djelatnost proizvodnje kulena prvi su registrirali u Požeško-slavonskoj županiji. 


Sve je to počelo prije 27 godina kada je Vjenceslav sudjelovao na tada prestižnom ocjenjivanju, Kulenijadi Večernjeg lista. Visoke ocjene za kvalitetu i šampionska titula bili su poticaj da vlastitu proizvodnju tovljenika usmjeri u preradu tradicionalnog slavonskog kulena. 


Za sve to vrijeme prilagođavali su se zahtjevima hirovitog tržišta i uspjeli su očuvati obiteljsku tradiciju. Neprestano razmišljaju što, kako i na koji način napraviti da budu još kvalitetniji. Ova goidina je posebno složena zbog velikog rasta cijena repromaterijala i povećanja troškova proizvodnje koje su minimalno ugradili u više cijene prerađevina. 


Njihovi proizvodi, kulen, slanina, kobasice, kulenove seke, čvararci, švargl, sušeni vrat i pisanice osim u vlastitom domaćinstvu mogu se kupiti svakodnevno u požeškoj trgovini u Cehovskoj ulici, te srijedom i subotom na tržnici u Pleternici.


Svinje u vlastitom uzgoju hrane samo domaćom hranom koju proizvode na 20 hektara vlastite zemlje  a riječ je prije svega o ječmu, pšenici, kukuruzu i lucerki. Tov traje više od godinu dana a takovo “zrelo” meso doprinosi kvaliteti prerađevina. Tu kvalitetu kupci su davno prepoznali.

Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.