Šetnja po oblacima: Planinari HZZO-a “osvojili” Čvrsnicu

Autor: D.K.

BLIDINJE / POŽEGA – Planinari Hrvatskog planinarskog društva Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Požega, njih 45, na trodnevnom izletu u Bosni i Hercegovini “osvojili” su planinu Čvrsnicu s 2.228 metara nadmorske visine.

Kratke pripreme za uspon na jednu od ljepših planina u BiH bile su u Parku prirode Blidinje gdje je bio pravi gušt boraviti zbog prekrasnog krajolika i prirodnih ljepota koje se rijetko gdje mogu vidjeti.

Prema Čvrsnici je bio pokret sa boravišnog mjesta, pansiona „Staza“ odakle su planinari krenuli do Masne Luke gdje je prekrasna živopisna crkva sv. Ilije proroka. Uspon je vodio vodič iz HPD Pločno iz Posušja.

Kod spomen ploče Ivice Plazonića planinara, člana HPD Malačka iz Kaštela, kojega je iznenadna smrt zatekla upravo na planini Čvrsnici, požeški su planinari zapalili svijeću. Nakon kraćeg odmora nastavljen je put planinarskim stazama prema zahtjevnim završnom usponom. Na vrh je stiglo 26 planinara HPD HZZO koji zaslužuju svaku pohvalu.

-Pogled s vrha bilo je pravo  savršenstvo koje se ne može opisati, jer je vrijeme bilo izvanredno lijepo i vedro. Na vrhu Čvrsnice uslijedilo je užitak zbog uspona, prelijepog i nezaboravnog pogleda, ali i društva koje je savladalo zahtjevan uspon – prepričavaju nam planinari.

Spust s planine završio je s naglavnim svjetiljkama, ali svi planinari su se vratili zdravi, sretni i neozljeđeni. Dvadeset njih koji su ostali na Blidinju obišli su jezero, grob Dive Grabovice, nekropolu stećaka te su također uživali u ljepotama koje će im ostati u dugom sjećanju.

Pri povratku su požeški planinari iskoristili vrijeme za obilazak Blidinjskog jezera te Franjevačkog samostana na Šćitu i tamošnjeg, svojevrsnog etnografskog muzeja.

– Specifičnim cestama i puteljcima uz zelenomodru rijeku Vrbas ovo nam je bio jedan od ljepših izleta u devet godina otkako djeluje naše društvo HPD HZZO-a – dodaju nam oduševljeni planinari.

Izvor: Nada Banović

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: