Šesti puta proživljavamo noćne more a problem je lako rješiv

Autor: Požega Portal

blankPAVLOVCI – Nagovještaj meteorologa da bi mogla pasti i najmanja kapljica kiše stvara noćne more kod obitelji Josipa Pančića iz Pavlovaca, koji ima farmu muznih krava sa 30-ak grla, iz razloga velike bojazni zbog mogućih poplava koje u ovoj godini nisu zaobišle njegovo obiteljsko gospodarstvo. Očajan zbog do sada pretrpljenih šteta ponovno zbraja nove štete koje su u zadnjoj poplavi 23.na 24.listopad učinile još jedan krah koji je gotovo teško financijski pokriti.

blank

Mlada obitelj Josipa Pančića bavi se proizvodnjom mlijeka 15 godina. Nije lako zaraditi kako bi mogao prehraniti svoju obitelj, suprugu i troje djece, priča nam Josip i nastavlja, ovo što doživljavamo i kroz što prolazimo ne može se opisati. O materijalnoj šteti da i ne govorima sad mi se i zdravlje pogoršalo i to u godinama kada bi trebao biti u najboljoj radnoj snazi.

Hranu i silažu koju pripravi voda odnese kao da toga nikada nije ni bilo a krave bez hrane ne mogu živjeti. Ne krije zahvalnost mještanima i drugim dobrim ljudima koji su mu u najtežim trenucima pomagali i dovozili hranu kako bi mogao prehraniti krave. Josip nije naučio nikoga moliti i tražiti od nekoga pomoć, sve što ima i što je stekao ostvario je vlastitim radom rame uz rame sa svojom suprugom koja se uz posao mora posvetiti i odgoju njihove djece.

Razlog poplava je nebriga Hrvatskih voda slobodno možemo doći do tog zaključka. Dok smo razgovarali sa Josipom i slušali njegove jadikovke telefonski smo kontaktirali gospodina Taborkog iz Hrvatskih voda i u nevjerici slušamo njegova opravdanja ali i to da on iako je jako dobro upoznat sa situacijom u kojoj se obitelj Pančić nalazi nikada nije bio da se sam uvjeri što bi mogao odraditi i što poduzeti kako bi se barem ublažili ako ne i riješili problemi sa poplavama. Gospodin Taborski je rekao da on samo daje naloge izvođačima radova da “nešto” naprave i štetu saniraju. Ostajemo bez odgovora na pitanje, pa kako se mogu nalozi davati da se nešto radi ako se prvotno nije utvrdilo što se treba odraditi.

Suzdržanost na pitanje za lokalnu upravu odnosno općinu Brestovac pomalo možemo prihvatiti jer Josip nije o tome želio mnogo govoriti samo nam je rekao da u sad ovoj poplavi nitko nije došao niti ga pitao što se zbiva, treba li nekako pomoći i kolike su nove štete. Kao borac za selo i seljaka na neki način župan Alojz Tomašević ostavlja dojam da se bori i da želi učiniti sve što je u njegovoj moći. Upoznati smo da župan Tomašević ima svakodnevne kontakte i da pokušava iznaći sa odgovornima iz Vlade RH ono najbolje rješenje kako bi se seljaku pomoglo i nadoknadila šteta koju je pretrpio, ne svojom krivnjom.

blank

Iz staje koja je pod vodom krave su premještene odmah uz obiteljsku kuću i one su sada u neprihvatljivom prostoru koji je samo natkriven bez dodatnih zaštita od zime i drugog nevremena. Telići su smješteni u auto prikolicu jer za njih nema drugog mjesta.

Poljoprivredna mehanizacija je također pod vodom koju će trebati popravljati i u to ulagati financijska sredstva kojih Josip nema i pita se pa kako ću onda obrađivati zemlju što je neophodno za proizvodnju hrane.

blank

Uz svu štetu koju trpi nastaju i štete u prinosima mlijeka koji su se smanjili i do 60%. Što će biti sa zdravstvenim stanjem krava to je upitno a svjedoci smo da se jedna krava doslovce bori za život, što je također jedan veliki financijski udarac za mladog čovjeka koji želi ostati raditi ono što voli ali pod ovakvim uvjetima to neće biti moguće.

blank

Dok smo razgovarali sa Josipom prišao nam je njegov djed Marin koji ima blizu 90 godina koji nam je kroz suze rekao da on ne pamti da se ovakvo što ikada dešavalo. Netko je nešto učinio sa rijekom i kanalima pa se sad ovakve strašne stvari dešavaju.

Ostaje nam samo biti u uvjerenju da će se nešto što prije poduzeti kako ne bi došlo do ponovnih poplava i konačnog uništenja jednog gospodarstva na kojem želi i hoće ostati jedna mlada obitelj.

blank blank DSC_0619 (Small) blank blank blank blank

close

Prijavi se na tjedni Newsletter!

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »
Postavke kolačića