Šesteročlani hrvatski tim na čelu s požeškom gimnazijalkom Dorom Špoler svladao snažnu konkurenciju u Bjelorusiji i kući donio zlato /FOTO/

Autor: S.P./D.K.

Dora Špoler, učenica Gimnazije u Požegi sudjelovala je kao članica hrvatske reprezentacije na Međunarodnom turniru mladih prirodoslovaca koji je u kolovozu održan u glavnom gradu Bjelorusije Minsku. Šesteročlani hrvatski tim svladao je snažnu konkurenciju i kući donio zlato, a Dori je na tom uspjehu danas čestitao i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

Međunarodni turnir mladih prirodoslovaca eksperimentalno je natjecanje iz područja prirodnih znanosti za učenike osnovnih i srednjih škola, a reprezentacija hrvatskih prirodoslovaca složena je nakon državnog turnira održanog u organizaciji Istraživačkog centra mladih u siječnju ove godine na Fakultetu elektrotehnike i računarstva. Na turniru je uspješno sudjelovala i Požežanka Dora Špoler (1.b) s mentoricom, profesoricom Magdalenom Srdarević. Dora je predstavila svoj istraživački rad kojim je ispitivala koliki je kapacitet i trajanje kratkotrajnog pamćenja kod ljudi, te koji faktori utječu na pamćenje. Istraživanje je provela među učenicima Gimnazije Požega u dobnoj skupini od 15 do 18 godina, a uspjeh na državnom turniru bio joj je ulaznica za svjetsko zbivanje u Minsku.

-Na državnoj razini bila sam treća na listi među nas šest. Na međunarodnom turniru imali smo 17 problema koje smo morali kao tim riješiti, a ja sam rješavala dva matematička problema – fraktale koje sam istražila kroz konture otoka i obale Republike Hrvatske te suncokretove spirale koje prate Fibonaccijev niz gdje sam istraživala koliki je stupanj tog niza u glavi suncokreta. Bilo je potrebno uvježbati i vještine prezentiranja, oponiranja i predstavljanja. Bodovalo se i predstavljanje timova pri čemu smo mi, tim Hrvatska napravili video kako bi prikazali razne dijelove Hrvatske ih kojih dolazimo. Ja sam snimila Zvjezdarnicu u Gimnaziji, a u tom dijelu dobili smo najviše bodova. I u znanstvenim borbama smo bili vrlo uspješni, a u konačnici, u finalu, pobijedili smo vrlo jake ekipe iz Novog Zelanda i Švicarske, koja je godinama držala prvo mjesto, te osvojili zlato – ispričala je Dora koja je sa svojim početnim radom o kratkotrajnom pamćenju i donijela finale.

Mentorica Magdalena Srdarević Doru je dovela do državnog turnira, a već pet godina mentorira mlade uspješne znanstvenike koji prolaze u reprezentaciju.

-Jako sam zadovoljna što imamo tako izvrsne učenike i svake godine nam se javljaju novi talenti. Ovo je bilo natjecanje do 16 godina i Dora više ne može sudjelovati u tome, ali kao reprezentativka održat će predavanje u prvim razredima kako bi dodatno motivirala nove natjecatelje – rekla je mentorica Srdarević.

Zadovoljstvo i ponos iskazala je i ravnateljica dr. sc. Vesna Vlašić koja zdušno podržava svoje mlade “lumene”.

-Kao ravnateljica iznimno sam ponosna na ovaj uspjeh i sigurno da će mentorica i učenici imati moju potporu. Prepoznati smo u Hrvatskoj i Europi i naša Gimnazija je doista znanstveno jaka. Ponosni smo na Doru i sve učenike prije nje, a moram prvi puta smo prošli i na dva Erasmus+ projekta – jedan je iz prirodne grupe predmeta, istraživački gdje ćemo iskoristiti znanja i vještine Dore i ostalih učenika koji su sudjelovali na natjecanjima, a drugi je vezan uz područje umjetnosti. Ukupno ćemo dobiti 50 tisuća eura, a projekti će trajati dvije godine i vjerujem kako ćemo, uz ovakve profesorske i učeničke potencijale to odraditi na vrhunskoj razini – rekla je ravnateljica Vlašić.

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević uz prigodni poklon Dori je uputio i iskrene čestitke.

-Ponosan sam što imamo buduće požeške znanstvenike takve izvrsnosti. Uloženo je tu puno zalaganja i znanja i upravo učenici poput Dore jamstvo su budućnosti – rekao je između ostalog župan Tomašević.

Više iz kategorije