Šest skladbi prvog dana Orguljaških večeri u požeškoj katedrali

Autor: Požega.EU

POŽEGA – U pripravi za svetkovinu sv. Terezije Avilske, zaštitnice požeške katedrale, a u prigodi 18. obljetnice uspostave Požeške biskupije, započele su tradicionalne orguljaške večeri.

Mjesni biskup msgr.dr. Antun Škvorčević izvođačima i svim nazočnima na koncertu između ostalog je u toj prigodi naglasio kako je glazba stvarnost koja zahvaća čovjekov duh uzdižući ga k Bogu.

-Svi vi koji ćete slušati na koncertima ovogodišnjih Orguljaških večeri bute poput sv. Terezije, obogaćeni ljepotom kao posebnim darom Božje blizine – rekao je biskup Škvorčević.

Hrvatski orguljaš i čembalist Mario Penzar izveo je prvi solistički koncert na Orguljaškim večerima, koji je nače i redoviti profesor orgulja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, Institutu za crkvenu glazbu Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagre­bu, Akademiji za glasbo u Ljubljani koji je prisutan i na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.

Prve izvedbe na Orguljaškim večerima oduševile su sve nazočne koji su svoje divljenje nakon svake izvedbe pozdravile pljeskom.

Orguljaške večeri se nastavljaju u četvrtak, 01. listopada u 19 sati na kojima će nastupiti požeški glazbenici, Marija Tici, sopran, Ružica Maurus, sopran, Ivana Miletić, sopran, Kristijan Kostić, tenor, Lovro Tici, truba i Tomislav Jurić, orgulje.

U nedjelju 4.listopada, 19,30 sati nastupiti će Paolo Oreni iz Italije, u utorak, 6.listopada, u 19 sati Krešimir Has, koji će svirati na orguljama a u četvrtak 8. listopada u 19 sati skladbe će također na orguljama izvesti Alen Kopunović Legetin.

 

Više iz kategorije