Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Šest osnovnih škola i jedan vrtić dobili komunikacijske ploče koja polaznicima olakšavaju komunikaciju s drugim osobama

PRIJE 1 GODINU
TEKST: Jelenko Topić

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | Šest osnovnih škola i jedan vrtić dobili komunikacijske ploče koja polaznicima olakšavaju komunikaciju s drugim osobama Požega.eu | Šest osnovnih škola i jedan vrtić dobili komunikacijske ploče koja polaznicima olakšavaju komunikaciju s drugim osobama

PRIJE 1 GODINU
TEKST: Jelenko Topić

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Projekt Prepoznaj, pokaži, nauči, kojemu je nositelj Udruga roditelja, djece i osoba s poteškoćama šireg autističnog spektra Mali princ iz Požege, a financira ga  Ministarstvo znanosti i obrazovanje priveden je kraju Sajmom komunikacije u sklopu kojega su postavljene komunikacijske ploče uz objekte nekoliko osnovnih škola i jednog vrtića. Kroz projekt su radili radionice edukacijskog tipa, a stručni suradnici su bili psiholozi, edukacijski rehabilitatori i logopedi koji su obilazili škole i vrtić kao partnere u projektu.

Događaj je vodila Ivana Kljaić mag. rehab. educ iz Sinapse – kabineta za razvojnu procjenu i podršku iz Slavonskog Broda, a u nazočnosti učenika i njihovih učitelja, te stručnog osoblja škola, a sve je bilo  edukativnog karaktera jer su sudionici upoznati sa pojmom potpomognuta komunikacija te zašto je ona važna za djecu koja imaju teškoće u komunikaciji.

Sajam komunikacije započeo je u Osnovnoj školi Julija Kempfa u Požegi, a još je održan u školi Vilima Korajca u Kaptolu, Dječjem vrtiću Velika, veličkoj školi Ivana Gorana Kovačića,  OŠ Mladost u Jakšiću, OŠ Zdenka Turkovića u Kutjevu, te OŠ Stjepana Radića u Čaglinu.

Navedena požeška škola jedina u Požeško-slavonskoj županiji koja ima ustrojena posebna razredna odjeljenja, zaposlene edukacijske rehabilitatore i ima najviše djece s teškoćama u razvoju.

Na početku u školi Julija Kempfa dječak Filip je otkrio komunikacijsku ploču, te je pokazan način njenog korištenja, a učenici nižih razreda te škole s poteškoćama u razvoju su i sami uvježbavali primjenu.

- Postavljanje komunikacijskih ploča je usmjereno da osvijestimo ne samo odgojno obrazovne djelatnike nego i širu javnosti za potrebom i inkluzijom općenito u društvu – voditeljica projekta Marija Garić.  U ovoj prigodi požeški osnovci pokazali su velike zanimanje za korištenje komunikacijske ploče smještene u dvorištu škole.

-Cilj je uključivanje osoba s invaliditetom u društvo, ne samo fizički, već stvaranje jednog ravnopravnog odnosa između svih članova društva – to je inkluzija. Među barijerama postoji i komunikacijski element. Veliki postotak osoba s invaliditetom i djece s poteškoćama u razvoju ima komunikacijski problem, a postavljanjem ovih komunikacijskih ploča omogućava da lakše komuniciraju sa svojim vršnjacima i bliskim osobama. Nije vrijednost te ploče samo praktične prirode, njezina sama prisutnost djeluje pozitivno na svijest svih drugih osoba i članova društva koji ju vide. Mi često komunikaciju shvaćamo olako, kao da se ona podrazumijeva, ali problem može biti puno dublji i oni koji imaju komunikacijskih teškoća, trebaju u tome sustavniju podršku. Da bi društvo znalo reagirati s tom sustavnijom podrškom, ono prvo mora biti svjesno, a ploča ima to značenje – da razvija svijest članova društva - rekla je Ivana Kljajić.

Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.