ŠEST DESETLJEĆA BRAKA SUPRUŽNIKA TOMAŠEVIĆ U BUČJU: Susret na seoskoj zabavi donio brak sa četiri kćeri i jednim sinom

Autor: D.K.

Daleke 1961. godine, točno 18. siječnja vjenčanjem su sklopili brak Franjo Tomašević(81) iz Bučja kraj Pleternice i Kata Babić(77) iz Pavlovaca kod Nove Kapele. Bila su to teška vremena, a susret na seoskoj zabavi u Pavlovcima kamo je Franjo znao često otići donio je ljubav sa Katom i dugogodišnji zajednički život.

Okrunjen je sa punih 60 godina braka što su kćeri i sin namjeravali proslaviti, no to je izostalo jer su na snazi mjere ograničenja okupljanja zbog koronavirusa. Dakako da bi na toj fešti bilo mnogo rodbine. Potomci su to najavili ovog proljeća kada će se svi okupiti u Bučju, a bit će ih više od 50.

Franjo i Kata stekoše kroz godine četiri kćeri: Milku, Ljubicu, Maricu i Ankicu, te sina Petra, a oni sada ukupno imaju desetoro unučadi i devetero praunučadi. U okolini žive tri kćeri sa svojim obiteljima dok su Marica i Petar na zagrebačkom području. Jedna kćer je tu u Bučju udana Kvaternik pa pohodi često stare i pomalo bolesne roditelje pomažući im u svakodnevnom životu.

Kao i u svakom braku bilo je lijepih i manje lijepih trenutaka, no složno su izgradili obiteljsku kuću u Bučju, odgojili i školovali petero djece, koja su se dobro snašla u životu, imaju dobre životne uvjete, te odgajaju mlađe naraštaje.

Franjo je radni vijek proveo u požeškoj Ljevaonici željeza, no hobi su mu bili  poslovi sa volovima i zapregom tko da i danas posjeduje prelijepa drvena kola, a radeći sa volovima priskrbio je supruzi i djeci sve životne potrebe. Toliko je volio volove da nije kupio konje, a sa volovima je znao čak otići na vašar u Derventu!

Kata je pak iz pavlovačke obitelji koja se bavila vađenjem vapna tj. kreča i prodajom po okolnim selima, a dok su joj otac i majka bili odsutni kuhala je jelo, te brinula o ukućanima što je nastavila i udajom. Došavši kod Franje držali su krave, prodavali mlijeko i sir, a znala je dobro tkati i izrađivati ćilime, koje je prodavala najčešće na tržnici u Slavonskom Brodu.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88