Seminar „Pjesme i plesovi Požeškog kraja“: Područna škola Biškupci 19. – 21.lipnja 2020. godine

Autor: D.K.

U organizaciji Zajednice kulturnih udruga Požeško – slavonske županije, od 19. 06. – 21. 06. u Područnij školi u Biškupcima održava se seminar pjesama i plesova (kola) Požeškog kraja. Predavači su: za pjevanje Tomislav Habulin, profesor i suradnik Hrvatskog sabora kulture, te voditelj pjevanja u FA „Ivan Goran Kovačić“ iz Zagreba i za ples Krunoslav Šokac, umjetnički ravnatelj našeg nacionalnog plesnog ansambla „Lado.

-Obojica predavača sudjeluju u organizaciji velikih manifestacija kao što su „Pasionska baština“ i „Međunarodna smotra folklora“ u Zagrebu. Profesor Habulin je prvi puta na našem području u svojstvu predavača, a prošle godine je bio u Biškupcima na smotri „Pivaj diko ja ću ti polagat’, u svojstvu selektora za državnu smotru malih vokalnih sastava i pjevačkih skupina. Ni prošle godine to nije bilo prvi puta da je profesor Habulin na našem području. Dok još nismo imali županijsku smotru pjevačkih skupina postojala je mogućnost pojedinačnog preslušavanja KUD-ova i delegiranja na državne smotre, te je  profesor 2012. godine poslan od Hrvatskog sabora kulture poslušati dva društva s našeg područja, KUD „Bektež“ iz Bekteža i KUD „Šijaci“ iz Biškupaca te su oni te godine i nastupili u Krapini na državnoj smotri malih vokalnih sastava i pjevačkih skupina – ističu iz KUD-a Šijaci Biškupci.

Isto tako, ovo nije prvi puta da Zajednica kulturnih udruga organizira seminar. Prvi seminar je bio 2013. godine i gotovo svake godine je jedan od voditelja seminara bio Krunoslav Šokac, tako da njega velika većina članova KUD-ova pozna i zna njegov način rada i njegove kvalitete.

Svake godine na seminarima su obrađivana druga područja naše izninmno bogate kulturne baštine, a za ovu godinu, Zajednica se odlučila vratiti temeljima i organizirati seminar s pjesmama i plesovima Požeškog kraja. Prvotno je seminar trebao biti u 2. mjesecu, no zbog straha od korona virusa je otkazan i nakon što su mjere popustile, na sastanku Upravnog odbora Zajednice odlučeno je da se pokuša organizirati u 6. mjesecu, jer poslije dolaze godišnji odmori i ljudima će se biti teško organizirati.

Seminar se održava u prostoru Područne škole u Biškupcima. Za prvi dan, 19. 06., predviđeno je teorijsko predavanje oba predavača, svaki po 45 minuta, od 19.00 – 20.30 h. Drugi dan, 20. 06., od 10.00 – 13.00 h bit će održane plesne radionice, a od 14.30 – 19.00 h vokalne radionice. U nedjelju, zadnji dan seminara, od 10.00 – 13.30 h, planira se kombinirana plesno – vokalna radionica i prezentacija prenesenog znanja.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti od Antonije Pavlović, tajnice Zajednice kulturnih udruga Požeško – slavonske županije na e-mail antonija.pavlovic@pszupanija.hr

Foto: Arhiva, ilustracija, pozega.eu

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88