Seljani Požeške Koprivnice postavili električni pastir protiv šteta od divljači, grad je kupio žicu, a tu napravu dali su im lovci!

Autor: Jelenko Topić

Zbog velikih šteta od divljači na poljoprivrednim površinama i mogućnosti daljnje ugroze vrijedni mještani sela Požeška Koprivnica postavili su električni pastir. Tako  se nadaju se da će im navedeni uređaj pomoći u zaštiti plodova vlastitih ruku.

Gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić kaže da je grad sredstvima iz proračuna kupio žicu, a da su mještani električni pastir dobili od Lovačkog društva „Šljuka“ iz Pleternice. To društvo gospodari lovištem Požeška gora površine 4066 hektara uz koje je smješten najveći dio poljoprivrednih površine žitelja Požeške Koprivnice.

Predsjednik „Šljuke“ Damir Arambašić nam je rekao da su lovci toga društva ranije svojim dobrovoljnim radnim akcijama postavili nekoliko električnih pastira uz poljoprivredne površine, te će takvim aktivnostima nastaviti i ubuduće kako bi se sačuvala imanja poljoprivrednika u selima ovoga kraja smještena blizu lovnih površina.

Lovačko društvo je u posljednje vrijeme mještanima Požeške Koprivnice i Bzenice dalo pet električnih pastira koje su oni postavili na tamošnjim poljoprivrednim površinama. Pored toga ovog proljeća “Šljuka” je mještanima Požeške Koprivnice darivala 40 kilograma sjemenskog kukuruza kako bi oni ponovo mogli posjati kukuruz na nekim oranicama gdje je sjeme uništila divljač.

Arambašić nam je potvrdio dobru suradnju sa gradom, ali i brojnim mještanima tih sela, koji su uvijek imali razumijevanja za djelovanje lovaca, te su u gotovo svim nerazjašnjenim situacijama oko šteta na usjevima sa njima našli zajednički jezik ponajprije obostranim uvažavanjem i dogovorom.

Svi se jedinstvenog mišljenja da je neminovno bilo potrebno u investirati da se postavi ova tehnička naprava jer je divljač uništavala sve pred sobom tako da su svi usjevi došli u pitanje.

Ovaj primjer zajedničkog djelovanja mještana jednog sela, lokalne samouprave i lovačkog društva najbolje potvrđuje da je zajedničkim radom moguće napraviti značajne pomake u svakoj sredini pa može poslužiti kao ogledni slučaj drugim sredinama koje se susreću sa ovakvim ili nekim drugim problemima.

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.