Dok se neki bore za pozicije, požeškim planinarima prijeti oduzimanje doma Lapjak: Dug za radove gotovo pola mil. kn

Autor: D.K.

POŽEGA – Sukobi unutar Hrvatskog planinarskog društva “Sokolovac” sve su izraženiji, a nezadovoljstvo članova sve veće. Društvene mreže koriste se za vlastitu promociju, ali i diskreditiranje ne samo protukandidata nego čak i članova društva. Na meti su, kako iščitavamo s pojedinih Facebook profila, tzv. “novi” članovi društva za koje pak oni “stari” članovi kažu da su u “pelenama planinarstva”. A upravo su nam svoje nezadovoljstvo iskazali novi članovi, odnosno oni koji su to željeli postati.

U redakciju su nam se javili tvrdeći da im je onemogućeno učlanjenje u HPD Sokolovac.
– Rečeno nam je da nema iskaznica, no to zasigurno nije pravi razlog. Bili smo petkom u radno vrijeme PLAK-a. Rečeno nam je da dođemo u utorak. Kad smo ponovno došli, rečeno nam je da dođemo nakon Skupštine – kažu nam.
Stoga smo predsjedniku društva Predragu Livaku poslali upite jesu li ti navodi točni, pod kojim se uvjetima postaje članom HPD-a Sokolovac, je li moguće da se na početku godine kada je logično da će se ljudi učlanjivati u društvo nije pripremio dovoljan broj iskaznica, koliko se novih članova učlanilo od 1.siječnja 2017. do današnjeg dana te postoji li mogućnost učlaniti se i biti članom a da se iskaznica naknadno dobije, a da kao zamjenski umjesto iskaznice bude potvrda o učlanjenju i plaćenoj članarini.
Odgovore još nismo dobili.

No, dok se pojedini bore za fotelje, među članstvo se unosi razdor i nezadovoljstvo, a nitko ne spominje jedan puno veći problem koji HPD-u Sokolovac visi nad glavom. Naime, postoji vrlo velika opasnost da će HPD ostati bez doma Lapjak ili, ovisno o procjeni, bez dijela vlasništva nad njime.

Slučaj je to još iz 2008. godine kada je HPD Sokolovac angažirao tvrtku Stan iz Požege za uređenje doma. Naručeni su građevinski radovi vrijedni oko 160 tisuća kuna. Kao model plaćanja ugovorena je trojna cesija između Kamen-ingrada, Sokolovca i Stana. Stan je radove odradio, zauzvrat povukao materijal iz Kamen-ingrada, ali Sokolovac nikad nije platio materijal Kamenu. Zbog svega toga nakon dvije godine od završetka radova Stan mora platiti Kamen-ingradu materijal, a cijeli slučaj završava na sudu. 

– Na sudu je gospodin Lovrić koji je u ime HPD Sokolovca sa mnom i stečajnim upraviteljem Kamen-ingrada gospodinom Mikićem dogovarao radove i način plaćanja, tvrdio da se ničeg ne sjeća. Radovi su odrađeni, nadzorni organ je to potvrdio, problemi su nastali kada HPD Sokolovac nije ispoštovao dogovor o trojnoj cesiji te je Kamen taj novac potraživao od nas. Morali smo platiti materijal i to još s kamatama. Sve je to za sobom povuklo druge probleme, a naša su potraživanja sada s kamatama i ostalim troškovima gotovo pola milijuna kuna – kaže nam vlasnik Promet-a i tvrtke Stan Branko Šutalo.

– Imali smo od početak dobru volju riješiti ovaj slučaj, međutim na istomišljenika nismo naišli i unutar Sokolovca. Prvostupanjsko presudom smo dobili spor što znači da nam HPD treba isplatiti gotovo pola milijuna kuna za spor koji traje godinama i koji je mogao završiti dogovorom. Mi nemamo drugog izbora nego poslati ovrhu na taj objekt. Iskreno, nama taj objekt ne treba, ali to nam je jedini način da vratimo svoj uloženi novac, PDV koji smo morali platiti državi i sve ostale troškove – kaže Šutalo.

Nakon izborne skupštine trebat će osigurati kvalitetan rad društva, uvesti neke nove aktivnosti, boriti se sa sudovima i što je najteže, konsolidirati članstvo. Zbog svega ovoga ime i prezime predsjednika potpuno je nebitno jer tko god to bio, imat će, uz sve ostalo, i problema s nezadovoljstvom članstva.

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: