Satelitski snimci “presuđuju” tko treba dobiti isplatu!

Autor: Požega Portal

POŽEGA – Požeško-slavonska županijama u dvjema je ovogodišnjim poplavama pretrpjela štetu od 160 milijuna kuna. Uz obiteljske kuće i gospodarske zgrade nastradale su i mnoge obradive površine. Na žalost svi oni koji su nastradali ipak neće dobiti naknadu. U Požeško-slavonskoj županiji naknadu će dobiti 101 obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, koji su imali 200 hektara poplavljenih površina.

Ministarstvo poljoprivrede za poplavljene je površine osiguralo 9,3 milijuna kuna no problem je što će ti novci biti isplaćeni samo onim seljacima na čijim je površinama satelitskim snimcima od 26.svibnja utvrđeno da su bile poplavljene. Pomoć od Ministarstva u tri će slavonske županije među kojima je i Požeško-slavonska tako dobiti gotovo 600 poljoprivrednih obiteljskih gospodarstava kojima je ukupno bilo poplavljeno 3,5 tisuće hektara. Korištenjem samo tih snimaka tvrdi požeško slavonski župan Alojz Tomašević u ovoj će županiji mnogi biti oštećeni.

Kada je riječ o štetama od poplava tu su kaže Tomašević namjerodavniji izlasci komisija na teren, zato je od resornog ministarstva zatraženo da preispita svoju odluku.

-Mi smo reagirali i zatražili da se uvrste sve katastarske općine s područja naše županije. Zašto se uvažavaju snimci samo od 26.svibnja kada su se u ovom kraju rijeke izlile 16.17. i 18 svibnja, pa su tako kažnjeni svi oni koji su bili marljivi i sami krenuli s ispuštanjem vode u vodotoke koji su opadali. Vlada je odluku donijela 22.svibnja a snimci su od 26.svibnja – rekao je Tomašević

Od ukupno 9,3 milijuna kuna poljoprivrednicima Požeško-slavonske županije po toj bi odluci trebalo biti isplaćeno tek oko 600 tisuća kuna.

(Foto: Ilustracija, pozega.eu)

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.