“Sat istine” u pleterničkoj Osnovnoj školi: Projekt kojim se učenicima želi upotpuniti njihovo znanje o Domovinskom ratu

Autor: D.K.

Za učenike osmih razreda pleterničke Osnovne škole upriličeno je predavanje o Domovinskom ratu, pod nazivom “Sat istine”, u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske, Podružnica Požeško – slavonske županije.

Kroz projekt “Sat istine” djeci se želi, prvenstveno onoj koja izlaze iz osnovne škole, Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske, Podružnica Požeško – slavonske županije upotpuniti njihovo znanje o Domovinskom ratu s naglaskom na ona događanja koja su se događala u Požeštine i zaslugama požeške slavne 123. brigada zajedno sa specijalnom policijom jer su te postrojbe najviše zaslužne za oslobađanje dijela okupiranog područja Požeštine. Kroz predavanje želi se sačuvati istina o Domovinskom ratu i da djeca znaju gdje su bili njihovi djedovi i očevi i da se ne zaboravi da su najbolji sinovi dali svoje živote kako bi svi danas živjeli u miru i imali blagostanje.

Na početku održavanja “Sata Istine” ravnatelj pleterničke Osnovne škole prof. Hrvoje Galić pozdravio je predavača Marija Kalana, njegovog suradnika Marija Bošnjaka, umirovljenog brigadira Krešimira Pavelića te požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića i zamjenika pleterničke gradonačelnice Domagoja Katića.

Domagoj Katić, zamjenik pleterničke gradonačelnice

-Devetu godinu za redom smo prisutni u osnovnim školama na području Požeško-slavonske županije, s ovim projektom u kojem predstavljamo učenicima nastanak naše domovine i kako je ona obranjena u Domovinskom ratu. Do sada samo održali kroz ovih deset godina predavanja u 22 osnovne škole koliko ih je u Požeško-slavonskoj županiji. Veliki je interes učenika na predavanju na kojem postavljaju brojna pitanja poput onih, kako ste bili obučeni, naoružani, tko vas je vodio, gdje su bile bojišnice i sl. – rekao nam je prije održavanja predavanja predavač, umirovljeni bojnik Mario Kalan.

Učenike je pozdravio i zamjenik pleterničke gradonačelnice Domagoj Katić koji je istakao kako je projekt aktivnost branitelja koji je hvalevrijedan i kojeg Pleternica kao grad podržava.

-Smatramo da je veoma važno i bitno da svi vi kao učenici trebate znati onu pravu istinu o Domovinskom ratu koja se nažalost u današnjim vremenima često iskrivljava. Zahvala braniteljima i Udruzi dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske, Podružnica Požeško – slavonske županije koja dugi niz godina provodi ovo predavanja u kojem vas želi upoznati što su branitelji činili u Domovinskom ratu i kako su obranili Hrvatsku – rekao je između ostalog Domagoj Katić, zamjenik pleterničke gradonačelnice.

Alojz Tomašević, požeško-slavonski župan

Na svojstven je način učenike pozdravio i župan Tomašević se osvrnuo na Domovinski rat u kojem je i sam bio sudionik i stekao čin generala Hrvatske vojske.

– Neki od vaših kolega u vašim godinama bili su dragovoljci i krenuli u rat. Oni su to učinili kako bi imali slobodnu i neovisnu Hrvatsku. U rat se išlo iz ljubavi i odgovornosti prema svojoj domovini što neki niti tada niti danas ne shvaćaju. Naša je vojska stasala na temeljima Domovinskog rata na koji se svi možemo ponositi o čemu ćete vi čuti ovdje na predavanju – naglasio je župan Tomašević.

Foto: D. Krstanović [FAG id=242838]

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88