“Sat istine” na Sokolovcu za učenike 8. razreda osnovnih škola s područja Grada Požege

Autor: D.K.

POŽEGA – Na brdu “Sokolovac”  u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata  Republike Hrvatske –Podružnica Požeško – slavonske županije i ove je godine održano predavanje na temu o Domovinskom ratu za što su učenici sa svojim nastavnicima iskazali veliku zainteresiranost. 

Tijekom proteklih mjeseci održana su brojna predavanja u svim Osnovnim školama, na području Požeško-slavonske županije, za učenike osmih razreda na temu “Sat istine” programskog sadržaja “Domovinski rat u našem zavičaju”. Predavanja su bila organizirana i za četvrte razrede srednjih škola i gimnazija na temu “Vrijeme istine” programskog sadržaja o Domovinskom ratu u Republici Hrvatskoj.

-Veselimo se da upravo našu djecu iz Požeških Osnovnih škola možemo dovesti ovdje, na jedno povijesno mjesto i reći im o Domovinskom ratu ali i o povijesti našeg Grada jer ovo je ipak mjesto koje podsjeća na slobodu i sve naše branitelje koji su poginuli u Domovinskom ratu – rekao je zamjenik predsjednika Podružnice Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH za Požeško – slavonsku županiju i predsjednik Gradske organizacije za Grad Požegu, umirovljeni brigadir HV-a Krešimir Pavelić.

Projekt o Domovinskom ratu u Požegi vodeći je u RH

Da je projekt prepoznat i vrijedan pažnje potvrđuju i činjenice dolaska predstavnici dvaju Ministarstva, znanosti, obrazovanja i sporta, kojeg je predstavljao Franjo Čičak, viši savjetnik u ministarstvu i predstavnica Ministarstva branitelja ispred kojeg je kao izaslanica ministra bila Mirela Buterin. Osjećajući potrebu kratko je “navratio” i na početku drugog predavanja učenike Osnovne škole Antuna Kanižlića pozdravio je župan Požeško-slavonski Alojz Tomašević.

Hvale vrijedan je ovo projekt Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata  Republike Hrvatske –Podružnica Požeško – slavonske županije. Projekt zaslužuje svaku pohvalu zbog velike zauzetosti prvenstveno čelnika udruge gospodina Pavelića tako i svih drugih brojnih članova koji su sudjelovali u organizaciji dajući veliki doprinos kako bi projekt mogao biti primjer svim drugim županijama.

-Uz suglasnost Ministarstva mnoge su udruge dobile pozitivno mišljenje da se educirani časnici kao pomagači u nastavi pojave u razredu kako bi svjedočili o svojim iskustvima i komunicirali s učenicima  prenoseći činjenice o Domovinskom ratu a sve u cilju da djeca nauče i znaju više o Domovinskom ratu. Umirovljeni bojnik Marijo Kalan redovno prati moje seminare, izuzetno je aktivan i sav se dao u to. To je jean veliki pozitivan primjer koji mogu preuzeti i drugi kako bi se učenici što bolje educirali. Uputit ću i druge udruge da kontaktiraju gospodina Pavelića ili Kalana kako bi im oni mogli prenijeti stečena iskustva vezana za ovaj projekt – rekao je Franjo Čičak, viši savjetnik za povijest u Ministarstvu obrazovanja, znanosti i sporta.

-Ovaj projekt u Požegi se može smatrati vodećim projektima u odnosu na druge županije ne samo u Slavoniji nego i u Hrvatskoj- na kraju je istaknuo Čičak naglasivši i da se ulaže u sve to veliki trud posebice gledajući jer u Požegi postoji i Spomen soba Domovinskog rata.

Članovi Udruge su organizirali i prigodni domjenak svim učenicima koji su imali priliku kušati “vojnički grah” kojeg su s puno ljubavi i pažnje pripremili umirovljeni branitelji kao i sve druge tehničke popratne sadržaje, postavljajući šator, klupe i stolove, informatičku podršku i uredan okoliš kako bi svi učenici doživjeli pravi ugođaj i gostoprimstvo vrijednih domaćina.

Na predavanju je bilo preko 300 učenika koji su sa svojim nastavnicima i ravnateljima uz dosta napora pješice došli do brda Sokolovac za što je trebalo više energije zbog toplijeg i veoma sunčanog vremena.

no images were found

Više iz kategorije