“Sarmijada”, druga po redu manifestacija u organizaciji tjednika Kronika požeško-slavonska

Autor: PROMO

sarmijada 2POŽEGA – Svi kuhari i ljubitelji sarme – kraljice slavonskog stola dolaze na svoje, jer tjednik Kronika požeško-slavonska organizira gastro manifestaciju 2. Sarmijadu – natjecanje za najbolju sarmu. Sarmijada se održava u subotu 25. travnja od 11 sati u Hotelu Grgin dol. Pozivaju se svi koji žele učestvovati da dođu sa svojim najbolje pripremljenim i skuhanim uzorcima sarme, koja može biti u stotinu varijanti, od one sa svinjskim mesom, miješanim mesom, mesom od divljači, posnom i vegetarijanskom sarmom, svatovskom sarmom, sarmom u vinovu listu, sarmom u svježem kupusu, sarmom kakvu prave razni krajevi naše domovine, ali i zavičajna društva stanovnika koji su naselili u prošlosti ove lijepe krajeve Požeštine.

– Prošle godine kada smo po prvi puta organizirali Sarmijadu upravo u želji da tu našu gastro deliciju dignemo na viši nivo dobili smo odličan odziv i na natjecanju je bilo preko 1.000 sarmi. Bilo je zaista i nekoliko varijanti, poznatih i manje poznatih uzoraka sarme. Uglavnom odzivom smo bili zadovoljni ali i ispunjenjem našeg cilja da se o sarmi koju svi vole i o kojoj se priča u stilu „a onda je došla na stol sarma“, „sarma je bila izvrsna“ ili razočarani „ nije bilo sarme“, „ a gdje je sarma“, priča i više. To bi bio jedan izvrsni brand Slavonije, no mora se poraditi na tome da se zaštiti, dok nas nisu opet neki u tome pretekli. To je još jedan naš cilj koji želimo potaći, ali da se sarma kao obvezno i nezaobilazno jelo služi i turistima i posjetiteljima koji nas obilaze – istakao je organizator Vladimir Protić koji poziva građane da dođu sa svojom najboljom sarmom na natjecanje te uz šampionsku titulu osvoje i vrijedne nagrade.

Na Sarmijadi se natječe i nekoliko folklornih društava, zavičajnih udruga, restorana, seoskih turističkih objekata, udruga vinogradara, lovačkih udruga, udruga žena, i pojedinaca, a osim kvalitete sarme ocjenjivat će se i nagraditi i najbolja prezentacija sarme i uređenje stola na kojemu centralno mjesto ima sarma. Tako tu bude i servisa za ručavanje starih preko sto godina, ali i tradicionalnog stola kakav se nekada uređivao za blagdane i narodne običaje.

Svi zainteresirani mogu dobiti svoje mjesto na Sarmijadi, svoj stol i besplatno piće, svima je ulaznica samo sarma, a prethodno se moraju javiti na broj mob: 098/464-174 i osigurati rezervaciju. Nakon proglašenja pobjednika slijedi blagovanje, veselje, pjesma i ples uz tamburašku glazbu.

Tekst i foto: Tjednik Kronika požeško-slavonska

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek