Sarma je kraljica dubokog tanjura (FOTO GALERIJA)

Autor: D.K.

POŽEGA – Neki će reći da je sarma kraljica slavonskog stola, a neki kraljica dubokog tanjura na slavonskom stolu. Sve u svemu to je izvrsna starinska delicija koju treba znati pripremiti, napraviti ali i predstaviti. Da je to tako pokazalo je desetak KUD-ova, udruga, predstavnika OPG-ova i drugih organizacija na gastro manifestaciji „Sarmijadi“ koju 3. godinu za redom organizira tjednik Kronika požeško-slavonska. Kako je to već i uobičajeno uz ocjenu sarme i proglašenje onih najboljih koji su priredili i predstavili tu deliciju bilo je ocjenjivanje i najljepše uređenog stola.

Uz goste i uzvanike koje su zabavljali mladi tamburaši „Sanjari“ bili su nazočni i zamjenik požeško-slavonskog župana Ferdinand Troha, požeški gradonačelnik Vedran Neferović i njegov zamjenik Darko Puljašić.

Da su sarme bile sve dobro pripravljene potvrdila je Marijana Pranjić, šefica kuhinje u Grginom dolu, a i predsjednica stručnog peteročlanog povjerenstva, koja je rekla kako netko mora biti najbolji među najboljima.

-Vjerujem da će biti dovoljno entuzijazma da ovu manifestaciju još više proširimo. To je jedno lijepo događanje. Grad Požega će uvijek poduprijeti sve ono što popularizira gastronomiju iz naših krajeva – rekao je gradonačelnik Požege Vedran Neferović.

Među domaćim natjecateljima bili su i gosti iz susjedne županije, Osječko-baranjske županije, Narda pokraj Vlapova koji se uvijek rado odazivaju na ovakve i slične gastronomske manifestacije.

-Sarma je jelo koje u našoj tradiciji ima osobito mjesto. Možda se nećemo složiti koje je jelo kraljica stola ali se možemo složiti da je sarma kraljica dubokog tanjura jer manje-više sarmu doživljavamo kao vrhunac serviranog stola kad je u pitanju duboki tanjur. Ovakvu manifestaciju bi trebalo prezentirati i široj požeškoj javnosti, a Požeško-slavonska županija će podupirati rad svih entuzijasta pa tako i Požeške kronike koja ovu manifestaciju njeguje – rekao je zamjenik požeško-slavonskog župana Ferdinand Troha.

Komisija za ocjenjivanje najuređenijeg stola odlučila se dati najveću ocjenu Zavičajnom KUD-u Rama iz Pleternice koji proglašen kao najljepši stol na manifestaciji. Nagradu je i zahvalnicu predstavnici Zavičajnog KUD-a Rama, Danici Vidakušić, uručio zamjenik požeško-slavonskog župana Ferdinand Troha.

Što se tiče najbolje sarme prema ocjeni stručnog povjerenstva najveći broj bodova dobio je proizvod kojeg je pripravio i predstavio Mate Peradinović iz Narda pokraj Valpova. Druga nagrada je pripala Udruzi žena HDSSB-a koju je primila njihova predstavnica Gabrijela Špoljarić, a treću nagradu osvojili su Ramci, Zavičajni KUD Rama iz Pleternice.

Što se tiče predstavljanja sarme kao gastro proizvoda posebno priznanje dobile u članice KUD-a Grabarje koje su se potrudile dočarati način pripreme tog tradicijskog jela čija se receptura u njihovim krajevima prenosi s generacije na generaciju.

/Foto: D.Mirković /

Više iz kategorije