„Šapat utihlih vjetrova“, „Mama kupi mi konja“, „Nedosanjani san“….: Književna večer u čast Matku Peiću

Autor: DK

Udruga zavičajnih pisaca i slikara Požeško-slavonske županijke „Matko Peić“ obilježila rođendan poznatog Požežanina čije ime nosi

Od svog osnutka, petu godinu za redom, Udruga zavičajnih pisaca i slikara Požeško-slavonske županije „Matko Peić“ obilježava rođendan poznatog Požežanina čije ime nosi. Za tu prigodu organizirali su program. Kod biste Matka Peića na istoimenom požeškom Trgu položen je vijenac a u Gradskoj knjižnici i čitaonici Požega održana je književna večer.

Pjesničku večer vodila je moderatorica Melita Grgić, inače tajnica Udruge, dok su nazočne pozdravili potpredsjednik Ivan Abibović i Franjo Novak, ravnatelj pleterničke Knjižnice i čitaonice. Novak je predstavio opsežan rad Matka Peića kao pisca i slikara. Potom se svojim literarnim radovima predstavila nekolicina članova Udruge.

Jakšićanka Mira Šulc piše o proživljenom, viđenom i sanjanom životu. Predstavila se pjesmama iz nedavno promovirane zbirke „Šapat utihlih vjetrova“. Njoj je u recitiranju pomogla unuka Petra.

Irena Kalan iz Bilica, ne samo da piše ona i slika. Ovaj puta smo je čuli kao pjesnika. Ona je čitala stihove iz zbirke „Mirisne boje tišine“.

Vrsna učiteljica i spisateljica Irena Ivetić iz Požege neumorno piše za djecu ali i odrasle. Radove je objavljivala u školskim čitankama i časopisima. Objavila je nekoliko zbirki pjesama i knjige proze. Ovaj puta se predstavila odlomkom iz nedavno objavljene zbirke priča za djecu pod naslovom „Mama kupi mi konja“.

Veličanka Danica Rončević objavljivala je priče i članke u lokalnim listovima a pjesme u školskim novinama. Izdala je nekoliko zbirki pjesama a na ovoj književnoj večeri predstavljena je sa slikovnicom „Mačkica Lela“ koju je sama ilustrala fotografijama.

Za Mariju Iličić iz Radovanaca ljubav je smisao živaota. Ona u pjesmama i proznim sastavima govori o ljubavi prema bližnjima, Bogu, životu, prirodi, Slavoniji. O ljubavi muškarca i žene. Izdala je do sada četiri zbirke pjesama. Predstavila se odlomkom iz romana „Nedosanjani san“.

Poezija Požežanke Kate Tutić je odraz njenog duha, vesela, šaljiva, duhovna ali i ozbiljna i tužna. Uz pisanje se bavi pjevanjem i fotogrfijom. Predstavila se poezijom koja uskoro treba biti tiskana.

Vladimir Štibrić, zadužen za glazbeni dio programa, pokazao je da nije samo vrstan turistčki vodič već i pjevač i gitarist.

Marinko Markota, poznati pleternički vinogradar i vinar, sponzor i vjeran pratilac Udruge, darivao je sliku akademskog slikara Darka Škode na spomen uspješno organizirane slikarske kolonije u njegovim vinogradima na Starcu prošle godine.

Na kraju, skup je pozdravio i Dragutin Kepić, voditelj slikara. On je najavio skorašnje aktivnosti Udruge.

Da se dobro snalaze na samo sa pisanom riječ već i u kuhinji vidjelo se na domjenku koji je pripremio ženski dio Udruge. Prhka peciva i slasni kolači godila su uz Markotina vina graševinu i rose.

Foto: D. Mirković

Više iz kategorije