Sanirana prozorska krila, te neophodna oštećenja na krovovima objekata koji su kulturna dobra

Autor: Jelenko Topić

Nakon što je prošlog petka Požegu i okolinu pogodilo olujno nevrijeme praćeno snažnom tučom veličine oraha, djelatnici požeškog Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture i medija, predvođeni pročelnikom Žarkom Španičekom  obišli su i dokumentirali štete, te poduzeli hitne mjere zaštite. Riječ je o nužnim aktivnostima kao što su zamjene prozorskih krila i preslagivanje crijepa kako bi se zatvorila oštećenja i rupe na krovovima.

Osobito su stradala kulturna dobra građena slabijim materijalom na kojima je u nekim slučajevima pokrov stradao između 80 i 100 posto. Najveća oštećenje su na krovnom pokrovu i prozorskim staklima, budući je led padao pod oštrim kutom, a takva oštećenja su na južnim krovnim plohama i na prozorima smještenim na istočnim pročeljima.

Na Županijskoj palači razbijena je većina prozora na katu glavnog pročelja. Neka od najvrjednijih kulturnih dobara poput Požeške katedrale, crkve sv. Lovre, Gradske knjižnice, Samostana časnih sestara sv. Josipa i Franjevačkog samostana s crkvom Svetog Duha nisu pretrpjela značajniju štetu.

Sama zgrada Konzervatorskog odjela u Požegi stradala je u nevremenu, a najveća su oštećenja na južnim krovnim plohama glavne zgrade – barokne jednokatnice. Tuča je razbila i službenu natpisnu ploču Ministarstva kulture i medija, odnosno Konzervatorskog odjela i otrgnula je sa zida.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot