Šampionski kulen Natalije Rožić iz Gornjih Emovaca (FOTO GALERIJA)

Autor: DK

POŽEGA – Na ovogodišnjoj 36. kulenijadi, koja je kao takva manifestacija najstarija u Hrvatskoj, ocjenjivana su 32 uzorka kulena čiji su proizvođači iz Požeško-slavonske donijeli svoje delicije pred stručno povjerenstvo i iz još tri susjedne županije, Brodsko-posavske, Osječko-Baranjske i Virovitičko-podravske.

Najbolji je kulen Natalije Rožić iz Gornjih Emovaca koji je od stručnog povjerenstva dobio 35,67 bodova dok su uz šampiona bila još četiri uzorka koja su dobila zlatne medalje, Gabrijela i Barbara Ciganović iz Alilovaca (oba dobila po 35,33 boda) te dva uzorka Franje Lucića iz Pleternice koji je dobio za jedan uzorak 35,33, a drugi 35 bodova.

Srebrena odličja dobilo je sedamnaest kulenara za svoje proizvode dok ih je osam dobilo brončane medalje. Pristigao je i jedan uzorak iz SAD-a, New Yerseya, koji je dobio priznanje kao i još jedan uzorak OPG-a Thomasa Pandžića.

Gradonačelnik Požege Vedran Neferović i Ferdinand Troha, koji je bio u svojstvu predsjednika stručnog povjerenstva, uručili su priznanja i plakete kulenarima.

Vedran Neferović, požeški gradonačelnik

-Očito je da je kvaliteta sve bolja i da su majstori upotrijebili svoje vještine i znanja ali i one tajne koje čuvaju. Želim vam svima da se i dogodine pojavite na kulenijadi da i dalje budete predani i vrijedni na očuvanju ove tradicije na ovom području. Vjerujem da je kvaliteta putokaz da i mlađi proizvođači se odvaže ući u ove vode jer ovo područje ima respektabilne majstore u proizvodnji ove delicije – istakao je gradonačelnik Neferović.

Predsjednik stručnog povjerenstva Ferdinand Troha istakao je kako je bila mala razlika između srebrne i zlatne medalje.

-Kulenovi su postali jedan brend Slavonije. Ja volim reći da je ono što je Dom Pérignon u šampanjcima, to je kulen za sporofermentirane trajne kobasice i neka tako bude. Natjecanje je kao svako natjecanje, netko pobjedi, netko ne što ne znači da dogodine neće biti drugačije. Pozivam kulenare da se pridruže natjecanju i da nastavimo tradiciju požeške kulenijade – naglasio je Ferdinand Troha.

DSC_9039 (20)

Pomalo iznenađena i uzbuđena dobivenom šampionskom titulom Natalija Rožić nije skrivala zadovoljstvo koja je naglasila kako se uz proizvodnju kulena bave i proizvodnjom kulenove seke i slanine koju su proizvodnju počeli prije desetak godina koju tradiciju kao obitelj nastavljaju, ona, njen suprug i dva sina.

Priznanja su primili članovi stručnog povjerenstva koji su predano odradili zahtjevnu zadaću, Vjenceslav Hruška i mr.sc. Mato Matijević na čelu sa predsjednikom Ferdinandom Trohom.

/Foto: D.Mirković /

 

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: