Šampionske titule Vinariji Kutjevo d.d. i Vinariji Perak na ocjenjivanju vina u sklopu Festivala graševine u Kutjevu /FOTO/

Autor: D.K.

Održano je tradicionalno ocjenjivanje graševine u Kutjevu u sklopu istoimenog Festivala na koje pristiglo 115 uzoraka iz svih dijelova Hrvatske koje su ocjenjivali eminentni stručnjaci, stručno povjerenstvo podijeljeno u tri komisije po sedam ocjenjivača pod predsjedanjem prof.dr.sc. Edijem Maletićem s Agronomskog fakulteta u Zagrebu i dopredsjednika i doc.dr.sc Ana-Marije Jagatić Korenike i Marka Markote

Prije početka ocjenjivanja stručnom povjerenstvu dobrodošlicu su poželjeli kutjevački gradonačelnik Josip Budimir i predsjednik Udruge Kutjevačkih vinara Hrvoje Sontaki.

Ove godine izostali su uzorci iz inozemstva koji su prijašnjih godina redovito dostavljani, a razlog je trenutna epidemiološka situacija.

O načinu ocjenjivanja i drugim pojedinostima članove stručnog povjerenstva upoznao je prof. Maletić koji je u uvodu naglasio kako je u Kutjevu jedinstveno ocjenjivanje vina koje je posvećeno samo jednoj sorti, a to je graševina.

-Graševina puno znači ne samo za Kutjevo već i za cijelu Hrvatsku. Pred nama je 115 uzoraka koje ćemo ocjenjivati. Kako graševini i priliči kušat ćemo onu od pjenušaca do predikata. Svi koji ste sudjelovali na ocjenjivanjima prije radit ćemo na isti način, a to je metoda pozitivnih bodova do sto. Ocjenjivat ćemo putem naših prijenosnih računala, a prije toga ćemo za ujednačavanje vina ocijeniti na listićima. Samo su tri pjenušava vina ovdje na ocjenjivanju koje sve će komisije njih kušati. Ocjenjivat ćemo i graševinu berba 2020. godina, suhe, dakle do 5 grama neprovrela šećera. Kušat će se najprije one laganije, potpuno suhe i nakon toga s višim alkoholima i šećerima. Nakon graševine bebe 2020. ocjenjivat ćemo one iz berbe 2019. i starije, a nakon toga graševina s ostatkom šećera, a to su one od kasne berbe do ledenog vina – rekao je prof. Maletić pojašnjavajući kako će se prema Pravilniku birati najbolje ocjenjena vina po kategorijama, a novost je da će se šampion po kategorijama birati među tri najbolje ocjenjena vina.

Prema Pravilniku veliku zlatnu diplomu za graševinu dobivaju oni uzorci koji dobiju od 90 do 100 bodova, za zlatnu od 85-89 bodova, srebrnu 80-84 boda, brončanu 75-79 bodova te priznanje za ocjenjena vina od 70-74 boda.

Od pristiglih 115 uzoraka njih 8 zaslužilo veliko zlato, 59 ih je bilo zlatnih, srebro je dobilo 40 uzoraka, broncu sedam, a jedan je uzorak ostao bez diplome. Nagrade su sve redom ostale u Kutjevu.

Nakon pripetavanja šampionu su s najviše bodova za graševinu berbe 2020., mlada graševina Kutjevo d.d. dok je za graševinu berbe 2019. šampionsku titulu dobila Vinarija Perak. Za predikatno vino i pjenušce najviše bodova dobili su uzorci Kutjeva d.d.

Zlatom su se okitili vinari Krauthaker, Mihalj, Veleučilište u Požegi, Markota….

Proglašenje i uručenje priznanja biti će upriličeno 5.lipnja 2021. godine na Trgu graševine u Kutjevu.

Foto: D. Mirković

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88