Samo dva čovjeka sudjelovala u javnom savjetovanju o proračunu grada Požege za sljedeće tri godine!

Autor: Jelenko Topić

Nacrt prijedloga Proračuna Grada Požege za razdoblje od iduće 2021. do zaključno 2023. godine bio je na javnoj raspravi, odnosno savjetovanju od 14. listopada  do 12. studenog ove godine, a to proveo nadležni gradski Upravni odjel za financije.

Razlozi za donošenje toga akta su u postupanje sukladno Zakonu o proračunu, a ciljevi su bili da se objavom Nacrta prijedloga Proračuna Grada Požege za razdoblje od 2021. do 2023. godine pozove zainteresirana javnost kako bi svojim prijedlozima i sugestijama pridonijeli donošenju kvalitetnijeg Proračuna Grada Požege za navedeno vremensko razdoblje od tri godine.

Nakon isteka roka za javno savjetovanje sačinjeno je izvješće o njegovu provođenju. Rezultati su poražavajući kada je u pitanju sudjelovanje građana, političkih stranaka, udruga građana i drugih subjekata, kao i broj dostavljenih prijedloga. Naime, sudjelovalo su samo dvije osobe i dale ukupno tri prijedloga što je uistinu žalosno. Postavlja se pitanje zar toliko malo ljudi zanima kako se i gdje troši novac građana.  

Jedan je prijedlog ispred HSLS Požeško-slavonske županije dao njegov čelnik Daniel Majer, no nije prihvaćen. Gradski vijećnik u prošlom sazivu i nositelj Nezavisne liste za to vijeće na zadnjim izborima Miro Rašić dao je dva prijedloga vezano uz komunalije na zapadnom dijelu grada, točnije pješačku stazu uz Zagrebačku ulicu, te dječje igralište na predjelu Tabašnice, a oba prijedloga djelomično su prihvaćena.

Daniel Majer je dao primjedbe na izostanak prihvaćanja ranijih prijedloga, te predložio ulaganje u knjižnice srednjih škola, smanjenje komunalnih davanja, digitalizaciju gradske uprave i učinkovitu javnu rasvjetu.

Nadležni su mu odgovorili da se radi na više projekata radi što veće digitalizacije kako bi se postigle uštede i brzina u svakodnevnom radu sa građanima. Što se tiče prijedloga za smanjenjem komunalne naknade i prireza, napomenuli su da je prirez sredinom ove godine smanjen sa 10 na 7 posto. Komunalnu naknadu  nije moguće smanjiti ako se želi zadržati nivo održavanja gradske infrastrukture i objekata i drugih investicija jer je ona namjenski prihod za financiranje radova i održavanja komunalne infrastrukture i objekata navedenih u Zakonu o komunalnom gospodarstvu.

Obnova Gradske knjižnice dovršena je ove godine  i stvoreni su uvjeti za stvaranje kulturnog nukleusa Grada Požege. Funkcija novostvorenog prostora neće biti samo izdavanje knjiga, već brojna kulturna i ostala događanja primjerena zgradi.

Projekt javne rasvjete do sada nije realiziran iz sredstava pomoći iako je bio planiran već dugi niz godina zbog niza čimbenika koji su onemogućavali realizaciju. Trenutno nema natječaja niti u objavi niti u najavi, stoga se program HBOR-a s izuzetno niskom kamatom za Grad Požegu čini kao prihvatljivo rješenje. Proračuni u projektu Rekonstrukcija javne rasvjete pokazuju da bi to rješenje omogućilo znatnu uštedu i upravo iz sredstava uštede moguće je financirati obveze po kreditnom zaduženju, te ne bi bilo potrebno osigurati dodatna proračunska sredstva.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek