Salve iz topova u čast slavne pobjede na Sokolovcu uz tradicionalne fešte, bogatu gastro ponudu i vrhunsku kapljicu/FOTOGALERIJA/

Autor: Jelenko Topić

POŽEGA – Po tradiciji Grgurevo, koji se slavi kao Dan grada, a poznati je datum iz drevne povijesti ovog grada kada se sjećamo istjerivanje Turaka iz Požege i oslobađanja grada pod vodstvom fra Luke Ibrišimovića Sokola na brdu koji njemu u čast nosi ime Sokolovac, brojni požeški vinogradari slave na brdima odnosno u svojim klijetima i vinograda. To se obilježava dugi niz godina pucnjavom iz topova i mužara, pa je tako bilo i ove godine. Požegom su odjekivale salve u znak tog značajnog povijesnog datuma.

Dio vinogradara slavio je u subotu, a dio u nedjelju 12. ožujka na dan kada se zbila slavna bitka na Sokolovcu.

Tako je u vinogradu obitelji Šutalo na lokalitetu sv. Vida svirala „Naša grana“, a kod vinogradara Vlade Bauera se feštalo oba dana uz nastup tamburaškog sastava „Tamburix“, a on je drugog dana ugostio čelništvo Glazbenog festivala „Aurea fest“ i njihove goste.

Slično je bilo i kod ostalih vinogradara. Na Sokolovcu je Zlatko Vuković ima više desetaka gostiju iz drugih krajeva Hrvatske gdje su se dobro zabavili uz brojne domaće specijalitete i dobru kapljicu.

Podosta uzvanika je bilo kod Drage Glasnovića, Zorana Fumića, Ivice Šalata, a Thomas Heinz Pandžić već drugu godinu slavi Grgurevo na svom imanju „Zlatni lug“ pokraj sela Emovački lug. I tamo je bilo veselo uz slasne delicije i dobru glazbu tamburaša.

Ova dana uz brojne poslovne ljude tu je bilo i mnogo ljudi iz javnog i društvenog života naše zemlje, ali i iz susjednih zemalja(Crna Gora, Srbija, Bosna i Hercegovina), a viđeni su i naši eminentni pjevači Šima Jovanovac, Stjepan Jeršek Štef, Boris Ćiro Gašparac i drugi.

/Foto: D. Mirković/

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: